Minilex - Lakipuhelin

Avioero ilman harkinta-aikaa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioeron saaminen on mahdollista myös ilman harkinta-aikaa. Edellytyksenä on, että puolisot ovat asuneet erillään viimeiset kaksi vuotta. Erillään asumisen on tullut olla keskeytyksetöntä, eli puolisot eivät saa asua mainitun kahden vuoden aikana edes lyhyitä hetkiä yhdessä. Käytännössä kotiosoitteen tulisi olla eri molemmilla puolisoilla, jotta erillään asuminen voidaan näyttää toteen. Mikäli näin ei ole, erillään asuminen tulee näyttää toteen muilla keinoin.

Avioeroon tuomitseminen ilman harkinta-aikaa on mahdollista myös vastoin puolisoiden tahtoa. Tämä tulee kyseeseen ns. ehdottomien avioliiton esteiden tilanteissa, sillä tällöin avioliitto ei ole lain mukaan sallittu. Avioliiton ehdottomien esteiden olemassaolo tulisi tutkia ennen avioliittoa (ks. avioliiton esteiden tutkinta). Tapauksissa, joissa puolisot ovat toisilleen sukua suoraan takenevassa ja etenevässä polvessa (esim. vanhempi tai isovanhempi ja lapsi tai lapsenlapsi) tai he ovat sisaruksia tai puolisisaruksia, virallisen syyttäjän on ajettava kannetta sen puolesta, että puolisot tuomitaan avioeroon välittömästi. Sama koskee tilannetta, jossa puolisot ovat solmineet avioliiton aikaisemman avioliiton tai rekisteröidyn parisuhteen vielä voimassa ollessa, eikä aikaisempi avioliitto tai rekisteröity parisuhde ole vielä purkautunut.

Avioero ilman harkinta-aikaa on mahdollista puolisoiden omasta toimesta myös silloin, kun kyse on ehdottomista avioliiton esteistä. Tällöin heillä ei ole edes oikeutta jatkaa avioliittoa, vaikka he sitä haluaisivatkin. Mikäli avioliitto on solmittu aikaisemman avioliiton voimassa ollessa, kummallakin aikaisemman avioliiton puolisolla on oikeus saada ero välittömästi.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa