Minilex - Lakipuhelin

Avioero ja lainat

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kun avioero koittaa, voivat aviovarallisuusjärjestelmän yksityiskohdat ja esimerkiksi se, että kenelle velka yhteiseksi tarkoitetusta asunnosta kuuluu, tuntua vaikealta hahmottaa. Entä voiko puolison pikavippivelkojen maksamiseen joutua itse osalliseksi kun olisi tarkoitus jakaa yhteinen omaisuus? Tärkeimpänä yksittäisenä lainojen maksajaa määräävänä tekijänä voidaan pitää sitä, että myöskin avioliiton aikana tehdyt velat ovat henkilökohtaisia ja niistä vastataan itse, jos ne on omiin nimiin otettu.

Olipa henkilökohtainen laina otettu sitten ennen tai jälkeen avioliiton, tulisi siitä myös avioeron jälkeen vastata itse. Yhteisiin nimiin otettu laina taas jaetaan avioparin kesken, jolloin molemmat vastaavat velasta yhteisesti ja toistensa puolesta.

Poikkeuksena omiin nimiin otettuun velkaan voidaan tulkita sellainen laina, joka on tarkoitettu yhteisen talouden tai elämän hyväksi. Tällainen perheen tai talouden elatusta varten otettu laina voidaan mieltää yhteiseksi lainaksi, jolloin siitä on molempien osapuolten vastattava, vaikka laina olisikin vain toisen nimissä. Yhteistalouden elatusta varten otettu laina voi siis olla esimerkiksi kulutusluotto, jonka tarkoituksena on ollut kattaa vaikka uuden uunin tai ruokapöydän ostaminen.

Sen jälkeen, kun avioparin välit ovat tulehtuneet ja toinen osapuoli on mahdollisesti ottanut velkaa ’’yhteiseksi hyväksi’’, voidaan velan ottaneen osapuolen katsoa käyttäneen velanottoa hyväkseen, väärin tarkoitusperin. Tällaisissa tilanteissa ’’yhteiseksi tarkoitettua velkaa’’ ei oteta huomioon velkojen jakamisessa pariskunnan kesken, vaan velan ottanut vastaa lainastaan yksin. 

Kuitenkaan henkilökohtaiset velat eivät ole täysin mitättömiä toisen osapuolen näkökulmasta kun ero tulee vireille ja omaisuuden ositusta aletaan toteuttaa. Osituksen seurauksena avioparin varallisuus jaetaan tasan, minkä yhteydessä otetaan huomioon sekä yhteiset, että henkilökohtaiset velat. Henkilökohtaiset velat vaikuttavat toisen osapuolen kannalta mahdolliseen tasingon määrään ja siihen, millainen summa jää velkojen vähentämisen jälkeen jaettavaksi tasan. Omaisuuttaan voi kuitenkin suojata avioeron varalta avioehdolla. Avioehto tulee kuitenkin olla tehtynä ennen avioeron vireilletuloa.

Yhteisistä lainoista vastataan siis yhteisesti, myös eron jälkeen. Henkilökohtaisiksi tarkoitetut lainat voivat ’’kostautua’’ toiselle osapuolelle siinä vaiheessa kun ositusta tehdään, sillä avioparin sekä omat että yhteiset velat ja omaisuus suhteutetaan toisiinsa ja se omaisuus, mikä jää jäljelle sen jälkeen, kun velat on laskettu summasta pois, jaetaan puoliksi avioparin kesken. Mutta kuten edellä olikin mainittu, avioehdolla voi rajata jopa koko omaisuutensa aviovarallisuuden ulkopuolelle, millä voi varmistaa sen, että henkilökohtainen omaisuus säilyy omana myöskin avioeron jälkeen. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]