Minilex - Lakipuhelin

Mitä tarkoittaa vanhempien valvontatuottamus?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vanhemmat voivat joutua vahingonkorvausvelvollisiksi lastensa aiheuttamista vahingoista, mikäli heidän vastuullaan on ollut valvoa lapsen tekemisiä. On selvää, että pieni lapsi ei ymmärrä aina tekojensa seurauksia ja näin ollen hänen on oltava valvonnan alaisena. Valvontatuottamus voi syntyä esimerkiksi tilanteissa, joissa alaikäisen valvonta tai kasvatus on laiminlyöty tai lapsen haltuun on annettu vaarallisia esineitä.    

Oikeuskäytännössä on katsottu monesti, että alle 15-vuotiaan (tai jossakin tapauksessa vanhemmankin alaikäisen lapsen) aiheuttamista vahingoista vanhemmat tulisivat korvausvelvollisiksi, koska eivät ole valvoneet lapsensa tekemisiä. Näin ollen pienten lasten jättäminen keskenään pihalle hiekkalaatikolle ilman valvontaa voi perustaa vanhemmille vahingonkorvausvastuun, mikäli jotakin tapahtuu. Eräässä tapauksessa vanhempien valvontatuottamus syntyi siksi, että 7-vuotias lapsi oli päässyt yksin käyttämään tikkapeliä ja tikka oli osunut toista lasta silmään. 

Huomion arvoista on, että korvausvastuu voi syntyä myös teon alullepanijalle eikä alaikäiselle itselleen hänen tekemän teon johdosta. Joissakin tilanteissa vahingon välitöntä aiheuttajaa voidaan nimittäin pitää sen verran epäitsenäisenä välikappaleena, että vastuuarvioinnissa teko luetaan sellaisen vaikutukseltaan määräävän henkilön teoksi, joka on toiminut yllyttäjänä tai opastajana (välillinen tekeminen). 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]