Minilex - Lakipuhelin

Tuottamuksen puuttuminen ja loukatun suostumus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Mikäli vahinkoa kärsinyt antaa vapaaehtoisen ja riittävän täsmällisen suostumuksensa vahingon aiheuttamiseen, vahingon aiheuttajan syyllisyys voi poistua loukatun suostumuksen perusteella. Tällöin siis vahinkoa kärsinyt menettää oikeuden vaatia vahingonkorvausta myöhemmin. Tällaiset soveltamistilanteet ovat kuitenkin varsin harvinaisia.

Suostumuksen on vapaaehtoisuuden ja täsmällisyyden lisäksi perustuttava oikeaan tietoon ja se on tullut antaa vahinkoa aiheuttaneelle henkilölle etukäteen. Loukatun suostumus voi oikeuttaa sekä henkilö-, esine- että varallisuusvahingon aiheuttamisen. Pelkän riskin aiheuttamiseen annettu suostumus ei sen sijaan poista vahingon aiheuttajan tuottamusta mutta saattaa toimia perusteena vastuun sovittelemiselle. 

Suostumus, joka on annettu vakavan henkilövahingon aiheuttamiseen, ei vapauta vahingon aiheuttajaa vastuusta ilman perusteltua painavaa syytä. Vamman aiheuttavan henkilön on kyseisissä tilanteissa toimittava hyvin huolellisesti ja taitavasti sekä pyrittävä mahdollisimman pienen vahingon aiheuttamiseen.

Oikeuskirjallisuudessa on otettu kantaa loukatun suostumukseen ja nähty em. oppirakennelma hankalana. Nimittän useimmat tilanteet johtavat samaan lopputulokseen tuottamusarvioinnilla. Tämä saattaa myös olla syynä sille, miksi soveltamistilanteet ovat niin harvassa. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]