- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Yhteisvastuullinen vahingonkorvaus tarkoittaa sitä, että kaksi tai useampi henkilöä ovat aiheuttaneet vahingon ja he ovat jokainen kyseisestä vahingosta vastuussa yhdessä. Yhteisvastuu tulee kyseeseen myös sellaisessa tilanteessa, jossa joukosta ihmisiä ei voida osoittaa yhtä syyllistä, vaikka vahinko olisikin vain juuri yhden henkilön aiheuttama.
Käytännössä jos joku tai jotkut vahingonkorvausvelvollisista ovat maksukyvyttömiä, joutuvat muut maksamaan heidänkin osuutensa vahingon kärsineelle. Maksaneet tahot voivat toki jälkikäteen vaatia osuutensa takaisin heiltä, jotka eivät pystyneet osallistumaan korvauksen maksamiseen.
Tilanteissa, joissa useat yhtäaikaiset syyt aiheuttavat vahingon vaaran, voi yhden täsmällisen syyn osoittaminen olla vaikeaa. Mikäli vahingonvaaran aiheuttajat ovat toimineet yhdessä, on vastuun jakaminen heille yhteisesti perusteltua. Esimerkkinä voidaan mainita tilanne, jossa useampi henkilö ampuvat vuorotellen tauluun metsässä, ja yksi luodeista osuu metsän siimeksessä olevaan marjastajaan. Tällaisessa tilanteessa ei voida osoittaa yhtä henkilöä syylliseksi, vaan kaikki ampujat katsotaan vahingonkorvausvelvollisiksi yhteisvastuullisesti.
Esimerkistä poiketen on tärkeää erottaa tilanteesta se, että jos yhteistoimintaa ei epäiltyjen välillä ole, ei heitä tällöin voida kaikkia katsoa yhteisvastuullisesti vahingonkorvausvelvollisiksi. Esimerkiksi tilanteessa, jossa joku on kuljettanut jätettä luontoon, ei kaikkia potentiaalisia epäiltyjä voida tuomita, vaan yhteisen riskinoton olemassaolo ratkaisee.
- Yhteistoiminta tai yhteinen riskinotto ovat perusteet yhteisvastuullisen vahingonkorvausvelvollisuuden syntymiselle
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.