Minilex - Lakipuhelin

Mitä tarkoittaa työehtosopimuksen normaalisitovuus?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työehtosopimus voi tulla työsuhteen ehdoksi joko normaalisitovuuden tai yleissitovuuden perusteella.

Normaalisitovaa työehtosopimusta voisi kuvailla erityiseksi työehtosopimukseksi. Normaalisitova työehtosopimus syntyy ainoastaan silloin, jos siitä on sovittu työnantajien ja yhdistysten kesken. Näin ollen sopimuksen tehneet osapuolet ovat sidottuja sopimuksen noudattamiseen, mutta mahdollista on myös se, että jälkeenpäin yhdytään osallisten suostumuksella jo solmittuun työehtosopimukseen. Normaalisitovaan työehtosopimukseen ovat siis sidottuja ne työnantajat ja yhdistykset, jotka ovat työehtosopimuksen tehneet tai ovat liittyneet siihen myöhemmin osallisten suostumuksella, ne rekisteröidyt yhdistykset, jotka ovat työehtosopimuksen tehneiden yhdistysten alayhdistyksiä ja ne työnantajat ja työntekijät, jotka ovat tai ovat olleet työehtosopimukseen sidotun yhdistyksen jäseniä. Se että työnantaja on pelkästään järjestäytynyt työnantajayhdistykseen ei ole riittävä peruste työehtosopimuksen normaalisitovuudelle, vaan edellytetään että työnantajan on myös toimittava sillä alalla, jota työnantajaa järjestäytymisen puolesta sitova työehtosopimus koskee. Hyvä esimerkki tällaisesta tilanteesta on työtuomioistuimen lausuntoasia TT:2004-25. Tapauksessa oli kyse siitä, tuliko kuorma-autoalan työehtosopimusta soveltaa säiliöautoliikennettä harjoittavassa yhtiössä sen pelkän järjestäytymisen puolesta, vaikkakaan yrityksen tosiasiallinen toiminta ei enää vastannut soveltamismääräystä. Se että nykyään useat työnantajat ovat keskittyneet useaan itseään tai toisiaan tukevaan toimintaan, voi aiheuttaa mutkikkaita valintakysymyksiä työehtosopimuksissa.

Normaalisitovuuteen liittyy kuitenkin myös tietynlaisia heijastumisvaikutuksia, joista voit tarkemmin kysyä juristeiltamme.

Erona yleissitovaan työehtosopimukseen on se, että normaalisitova työehtosopimus ei sido muita kuin työehtosopimuksen osapuolia. Lisäksi normaalisitova työehtosopimus asettaa velvollisuuksia myös työntekijöille, koska normaalisitova työehtosopimus tuo mukanaan työrauhavelvoitteen. Normaalisitovan työehtosopimuksen rikkovalle osapuolelle on mahdollista määrätä hyvityssakko. Normaalisitovan työehtosopimuksen ehdot ovat kuitenkin yleensä vähimmäistyöehtoja, joten poikkeaminen ehdoista työntekijän eduksi on mahdollista. Normaalisitova työehtosopimus ohittaa yleissitovan työehtosopimuksen. Jos kyseessä on kaksi kilpailevaa normaalisitovaa työehtosopimusta, valitaan sovellettava työehtosopimus aikaprioriteettiperiaatteella, eli valitsemalla aikaisempi. Kun vastaan tulee tilanne, jossa työnantaja on sidottu työehtosopimukseen normaalisitovuuden perusteella eli kuulumalla työnantajajärjestöön, voi työnantaja tietenkin irtautua työehtosopimuksen alaisuudesta irtisanoutumalla työnantajajärjestöstä mutta tässäkin tapauksessa työnantaja on sidottu työehtosopimukseen sopimuskauden loppuun asti.

 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Normaalisitova työehtosopimus sisältää työrauhavelvoitteen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]