Minilex - Lakipuhelin

Työehtosopimus ja irtisanomisjärjestys

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Irtisanomisjärjestys lain mukaan

Laki ei anna määräyksiä siitä, missä järjestyksessä mahdolliset irtisanomiset tulee suorittaa. Työnantaja voi siis itse päättää irtisanomisjärjestyksestä, jos työsopimuslain mukainen irtisanomisperuste on olemassa. Kiellettyä on kuitenkin aina irtisanominen syrjivin perustein. Vaikka laki ei annakaan määräyksiä irtisanomisjärjestyksestä, useissa työehtosopimuksissa on sovittu siitä, missä järjestyksessä työntekijät irtisanotaan. Myös työsopimuslain määräyksillä voi olla merkitystä irtisanomisjärjestyksestä päätettäessä.

Raskaana ja perhevapaalla olevan irtisanominen

Raskaana tai perhevapaalla olevilla on tehostettu irtisanomissuoja. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että työnantaja ei saa irtisanoa työntekijää raskauden johdosta. Myöskään perhevapailla olevaa työntekijää ei voi irtisanoa, eikä työnantaja voi suorittaa irtisanomista silloinkaan, kun saa tiedon siitä, että työntekijä on käyttämässä lainmukaisia perhevapaitaan. Perhevapailla tarkoitetaan äitiys-, erityisäitiys-, isyys-, vanhempain- ja hoitovapaita.

Raskaana tai perhevapaalla olevat työntekijät eivät kuitenkaan ole täysin suojattuja irtisanomista vastaan, sillä heidätkin voidaan irtisanoa ensinnäkin silloin, jos henkilökohtainen irtisanomisperuste on olemassa. Toiseksi myös taloudellisin ja tuotannollisin syin tapahtuva irtisanominen on mahdollinen, mutta tällöin on huomattava se, että perhevapaalla olevat työntekijät on mahdollista irtisanoa ainoastaan, jos työnantajan toiminta on lakannut kokonaan.

Mikäli irtisanominen suoritetaan, ei se saa liittyä työntekijän raskauteen tai perhevapaan käyttämiseen. Lisäksi irtisanottavien valintaa tehdessä on huomioitava syrjimätön menettely. Työnantajalla onkin todistustaakka irtisanomisperusteesta, jonka vuoksi irtisanomisen katsotaan johtuneen raskaudesta tai perhevapaasta, ellei työnantaja näytä toteen hyväksyttävää syytä irtisanomiselle.

Luottamusmiehen ja luottamusvaltuutetun irtisanominen

Myös luottamusmies ja luottamusvaltuutettu nauttivat erityistä suojaa. Näiden työntekijöiden irtisanominen on mahdollista vain tiettyjen edellytysten täyttyessä. Heidän irtisanomisensa henkilöstä johtuvilla perusteilla on mahdollista vain, jos saadaan heidän edustamiensa henkilöiden enemmistön suostumus. 

Jos oikeus työsuhteen välittömään purkamiseen on henkilöstä johtuvalla purkuperusteella, ei työsuhteen päättäminen kuitenkaan edellytä edellä mainittua.

Luottamusmiehen ja luottamusvaltuutetun irtisanominen tuotannollisista tai taloudellisista syistä on mahdollista vain työn päättyessä kokonaan, kun työnantaja ei voi järjestää tällaiselle työntekijälle muuta hänen ammattitaitoaan vastaavaa tai muuten sopivaa työtä taikka kouluttaa häntä sellaiseen. Samat kriteerit pätevät myös heidän irtisanomiseensa konkurssi- ja saneerausmenettelytilanteissa.

Lisäksi myös työehtosopimukset sisältävät usein määräyksiä heidän irtisanomisestaan, jolloin sopimusmääräyksiä tulee noudattaa. Jos työehtosopimusta ei ole tai siinä ei ole edellä mainittuja määräyksiä, noudatetaan lain määräyksiä jotka on edellä mainittu.

Irtisanomisjärjestys työehtosopimuksen mukaan

Työehtosopimuksessa on voitu sopia siitä, missä järjestyksessä työntekijöitä irtisanotaan. Erityistä suojaa annetaan yleensä myös työehtosopimuksissa raskaana ja perhevapailla oleville, sekä henkilöstön edustajille. Myös ne työntekijät, jotka ovat menettäneet osan työkyvystään kyseisen työnantajan palveluksessa saavat usein erityistä suojaa. Merkitystä voidaan antaa myös esimerkiksi työntekijän huoltovelvollisuudelle ja työsuhteen kestoajalle.

Keskeistä työehtosopimusten irtisanomissuojasopimuksissa on se, että näillä ei ole voitu sopia irtisanomisperusteista vaan ainoastaan irtisanottaviin sovellettavista valintakriteereistä. Yleensä irtisanomisjärjestyksessä pyritään suojamaan yksikön toiminnan kannalta tärkeimpien ammattihenkilöiden työssä pysyminen. Tämä voi johtaa hyvinkin vaihteleviin kriteereihin. 

Silloin kun työnantajaa ei sido mikään työehtosopimus tai sopimuksessa ei ole määräyksiä irtisanomisjärjestyksestä, työnantaja voi vapaasti itse päättää siitä, missä järjestyksessä irtisanoo työntekijöitä. Tärkeää on kuitenkin tällöinkin huomioida se, ettei peruste saa olla syrjivä. Sallittua ei siis ole esimerkiksi pelkkään ikään perustuva irtisanomisjärjestys. Lisäksi työnantajan on tällöinkin huomioitava työsopimuslain mukaiset rajoitteet esimerkiksi raskaana olevien irtisanomisesta.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Työehtosopimuksissa voidaan sopia irtisanomisjärjestyksestä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]