Minilex - Lakipuhelin

Työehtosopimus ja riitatilanne

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työehtosopimus on työntekijäyhdistyksen ja työnantajayhdistyksen välinen sopimus, jossa sovitaan työntekijöiden työnteon ehdoista. Työehtosopimuksilla sovitaan usein sellaisista asioista, joista ei ole annettu määräyksiä laissa. Toisinaan työehtosopimuksen tulkinnassa voi syntyä työpaikalla riitatilanteita, jos jokin sopimuksen ehto on tulkinnanvarainen tai epäselvä.

Työnantajan väliaikainen tulkintaetuoikeus

Silloin kun jostakin työehtosopimuksen ehdosta on riitaa tai epäselvyyttä, työnantajalla on niin kutsutun väliaikaisen tulkintaetuoikeutensa perusteella oikeus tulkita myös työehtosopimusta näkemyksensä mukaan. Tulkintaoikeutensa nojalla työnantaja ensi kädessä ratkaisee, miten työehtosopimuksen palkkaehtoja ja muita ehtoja sovelletaan. Työnantajan tulkintaetuoikeus koskee työehtosopimuksen lisäksi lainsäädäntöä, työsopimusta ja kaikkia muita työsuhdetta koskevia määräyksiä. Mikäli työnantajan tulkinta ei tyydytä, työntekijäpuolen on riitautettava työnantajan tulkinta. Tämä tarkoittaa sitä, että työnantajan tulkintaa on noudatettava, kunnes asia on lopullisesti ratkaistu. Erimielisyydestä neuvotellaan säännönmukaisesti työehtosopimuksissa olevien neuvottelulausekkeiden mukaisessa järjestyksessä. Työehtosopimusriidasta neuvotellaan ensin paikallisesti työnantajan ja luottamusmiehen välillä ja tämän jälkeen tarvittaessa sopimukseen osallisten liittojen välillä. 

Jos työntekijä ei noudata työnantajan tulkintaetuoikeutensa perusteella antamia määräyksiä, ääritapauksessa tämä voi aiheuttaa jopa irtisanomisperusteen riippumatta siitä, onko työnantaja alkuaan tulkinnut työehtosopimusta oikein.

Tulkintaetuoikeudesta riitatilanteessa ei ole lain säädöstä, vaan se perustuu työnantajan työnjohtovaltaan. Silloin kun työntekijä ei ryhdy selvittämään asiaa tarkemmin, työnantajan alkuperäinen tulkinta voi jäädä pysyväksi. Tapauksessa jossa työnantajan tulkinta myöhemmin osoittautuu vääräksi, hän sen sijaan on velvollinen korvaamaan työntekijälle tulkintaetuoikeudellaan aiheuttamansa vahingon.

Tulkintaetuoikeuden väärinkäyttö ei ole hyväksyttävää, vaan sitä tulee käyttää vain tilanteen ollessa aidosti tulkinnanvarainen. Lisäksi on huomioitava työturvallisuuslain säännös, joka ohittaa aina työnantajan tulkintaetuoikeuden; "Jos työstä aiheutuu vakavaa vaaraa työntekijän omalle tai muiden työntekijöiden hengelle tai terveydelle, työntekijällä on oikeus pidättäytyä tällaisen työn tekemisestä."

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Työnantajalla on väliaikainen tulkintaetuoikeus kun jokin asia on epäselvä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]