Minilex - Lakipuhelin

Mikä on talletussuojarahasto?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kaikki Suomessa toimiluvan luottolaitostoimintaan saaneet talletuspankit kuuluvat talletussuojarahastoon. Talletussuojarahaston tehtävänä on turvata tallettajien saatavat pankilta tilanteessa, jossa pankki ei itse kykene maksamaan saatavia tallettajilleen, eli esimerkiksi pankin ajautuessa konkurssiin. Se on siis perustettu pankkien asiakkaiden turvaksi. Pankkitalletukset ovat suojattuja 100 000 euroon asti ja talletussuojan piirissä ovat yksityiset henkilöt, yhdistykset ja yritykset yhtiömuodosta ja koosta riippumatta. Vain valtio ja muut luottolaitokset eivät saa talletussuojaa.

Talletussuoja on pankkikohtainen. Tämä tarkoittaa sitä, että jos samalla tallettajalla on varoja useassa eri pankissa, hän saa kussakin pankissa oleville talletuksilleen talletussuojaa 100 000 euroon asti. Jos tallettajan pankkitiliä voidaan käyttää vain sijoitustoimintaan, ei talletussuojarahasto kuitenkaan turvaa tuollaisella tilillä olevia varoja. Tällöin varojen turvaamisesta vastaa sijoittajien korvausrahasto, joka turvaa varoja 20 000 euroon asti.

Mikäli talletuspankki on ajautunut maksukyvyttömäksi, eikä kykene maksamaan tallettajan varoja, voi tallettaja tehdä asiasta ilmoituksen Finanssivalvonnalle. Sillä on 5 työpäivää aikaa tehdä päätös siitä, korvataanko varat talletussuojarahastosta. Päätöksen jälkeen talletussuojarahaston tulee 20 työpäivän sisällä korvata varat tallettajalle. Finanssivalvonta voi kuitenkin poikkeustapauksessa myöntää talletussuojarahastolle lisäaikaa enintään 10 työpäivää. Talletussuojarahastosta säädetään lailla ja sen toiminta rahoitetaan talletuspankkien maksamilla kannatusmaksuilla.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa