Minilex - Lakipuhelin

Mallioikeus suojaa tuotteita ja tuotteen osia


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Mallioikeudessa tuotteella tarkoitetaan tavaroita, jotka on valmistettu teollisesti tai käsityönä. Myös esimerkiksi moniosaiset, koottavat tuotteet, pakkaukset, pakkauksen ulkoasu, graafiset symbolit ja kirjasintyypit ovat mallioikeudessa tarkoitettavia tuotteita. Tuotteita ovat esimerkiksi villasukat, vasarat, maljakot, pienoislentokoneet ja maitotölkit. Suojattavia tuotteita ovat sekä käyttö- että koriste-esineet. Myös erilaiset tietokoneen fontit ovat suojattavia tuotteita.

Kokonaisen tuotteen lisäksi mallioikeudessa suojataan tuotteen osaa. Tuotteen osa ei ole yksinään itsenäinen esine, vaan se on luotu isomman kokonaisuuden kiinteäksi osaksi, jota ei välttämättä voida irrottaa tuotteesta rikkomatta sitä. Tuotteen osia ovat esimerkiksi paidan erikoinen kaulus ja kuulakärkikynän alaosan käteen sopiva muoto.

Moniosaiselta tuotteelta vaaditaan, että se koostuu useista osista. Tuote on voitava purkaa ja koota uudelleen ja osat on voitava korvata. Moniosaisia tuotteita ovat esimerkiksi kirjahylly, polkupyörä ja kuulakärkikynä.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa