Minilex - Lakipuhelin

Mallioikeus ja yksinoikeus

» Selvitä asiasi heti - Soita 0600 12 450 »

Mallioikeus tarkoittaa keinoa suojata mallia ulkopuolisten käytöltä. Yksinkertaisuudessaan mallioikeus siis takaa haltijalleen yksinoikeuden suojattuun malliin. Mallioikeuden suojan tuomaa yksinoikeutta voi hakea muodoille, jotka ovat uusia ja yksilöllisiä.

 

Mallioikeus on siis keino suojata mallia jäljittelijöiltä. Tämä siis käytännössä tarkoittaa tilannetta, jossa jonkin tuotteen ulkomuoto on saavuttanut aseman, joka kannustaa kuluttajia hankkimaan tätä kyseistä tuotetta. Jäljittelijät saattavat pyrkiä tekemään erehdyttävästi saman näköisiä tuotteita, usein halvemmalla, jotta ihmiset ostaisivat tuotteen luullessaan sitä alkuperäiseksi tuotteeksi.

 

Yksinoikeus tarkoittaa mallioikeuden osalta sitä, että ainoastaan oikeuden haltijalla on lupa hyötyä tuotteestaan. Tälläistä hyötymistä voi olla esimerkiksi tietynlaisen tuolin valmistaminen. Muut tahot eivät saa siis valmistaa tuoleja, jotka loukkaisivat mallioikeutta olemalla erehdyttävästi saman näköisiä.

 

Mallioikeuden haltija voi myös lisensoida muodon. Tämä siis tarkoittaa käyttölupien myöntämistä kyseiseen ulkomuotoon. Usein käyttöluvat myönnetään rahaa vastaan, mikä tarkoittaa siis sitä, että mallioikeuden haltija pääsee taloudellisesti hyötymään muodostaan. Mallioikeus voi olla myös hyvin arvokas, minkä johdosta mallioikeuden voi myös pantata.

» Anna lakipuhelimen neuvoa - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit auttavat sinua selvittämään oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai pahentumisen.


Laaja lakimiesverkosto auttaa kaikissa lakiasioissa

Voit olla meihin yhteydessä sekä pienissä että suurissa asioissa. Eri oikeudenalat kattava laaja lakimiesverkosto hoitaa tarvittaessa lakiasiasi alusta loppuun. Etsimme halutessasi juuri sinulle sopivan lakimiehen ja tarkistamme oikeusturvavakuutuksesi soveltuvuuden tai mahdollisuutesi saada julkista oikeusapua valtion varoista. Älä siis jätä asiaasi hoitamatta, vaan soita meille ja anna asiantuntijoiden auttaa.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 » 

Mallioikeuden haltijan yksinoikeuden rikkominen on laissa kiellettyä. Tällaisesta rikkomuksesta voi seurata vahingonkorvausvelvollisuus. Toisin sanoen mallioikeus antaa haltijalleen oikeuden hyötyä muiden oikeuteen kohdistuneesta luvattomasta käytöstä.

 

Koska mallioikeuden tuoma yksinoikeus on erittäin voimakas oikeus on sen myöntämiselle myös tietyt edellytykset. Lähtökohtaisesti mallin tulee olla uusi ja yksilöllinen. Mallioikeus tuo mukanaan luonnollisesti myös velvollisuuksia. Haltijan velvollisuutena on itse varmistua siitä, ettei hänen yksinoikeuttaan loukata.

 

Mallioikeudesta saattaa nousta siis monia eri kysymyksiä. Osaavien lakimiestemme avulla voit selvittää esimerkiksi onko mallisi uusi ja yksilöllinen, loukkaako joku mallioikeuttasi tai voitko sinä toiminnallasi mahdollisesti loukata jonkun mallioikeutta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa