- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Mallioikeus tarkoittaa keinoa suojata mallia ulkopuolisten käytöltä. Yksinkertaisuudessaan mallioikeus siis takaa haltijalleen yksinoikeuden suojattuun malliin. Mallioikeuden suojan tuomaa yksinoikeutta voi hakea muodoille, jotka ovat uusia ja yksilöllisiä.
Mallioikeus on siis keino suojata mallia jäljittelijöiltä. Tämä siis käytännössä tarkoittaa tilannetta, jossa jonkin tuotteen ulkomuoto on saavuttanut aseman, joka kannustaa kuluttajia hankkimaan tätä kyseistä tuotetta. Jäljittelijät saattavat pyrkiä tekemään erehdyttävästi saman näköisiä tuotteita, usein halvemmalla, jotta ihmiset ostaisivat tuotteen luullessaan sitä alkuperäiseksi tuotteeksi.
Yksinoikeus tarkoittaa mallioikeuden osalta sitä, että ainoastaan oikeuden haltijalla on lupa hyötyä tuotteestaan. Tälläistä hyötymistä voi olla esimerkiksi tietynlaisen tuolin valmistaminen. Muut tahot eivät saa siis valmistaa tuoleja, jotka loukkaisivat mallioikeutta olemalla erehdyttävästi saman näköisiä.
Mallioikeuden haltija voi myös lisensoida muodon. Tämä siis tarkoittaa käyttölupien myöntämistä kyseiseen ulkomuotoon. Usein käyttöluvat myönnetään rahaa vastaan, mikä tarkoittaa siis sitä, että mallioikeuden haltija pääsee taloudellisesti hyötymään muodostaan. Mallioikeus voi olla myös hyvin arvokas, minkä johdosta mallioikeuden voi myös pantata.
Mallioikeuden haltijan yksinoikeuden rikkominen on laissa kiellettyä. Tällaisesta rikkomuksesta voi seurata vahingonkorvausvelvollisuus. Toisin sanoen mallioikeus antaa haltijalleen oikeuden hyötyä muiden oikeuteen kohdistuneesta luvattomasta käytöstä.
Koska mallioikeuden tuoma yksinoikeus on erittäin voimakas oikeus on sen myöntämiselle myös tietyt edellytykset. Lähtökohtaisesti mallin tulee olla uusi ja yksilöllinen. Mallioikeus tuo mukanaan luonnollisesti myös velvollisuuksia. Haltijan velvollisuutena on itse varmistua siitä, ettei hänen yksinoikeuttaan loukata.
Mallioikeudesta saattaa nousta siis monia eri kysymyksiä. Osaavien lakimiestemme avulla voit selvittää esimerkiksi onko mallisi uusi ja yksilöllinen, loukkaako joku mallioikeuttasi tai voitko sinä toiminnallasi mahdollisesti loukata jonkun mallioikeutta.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.