- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Konkurssikelpoisuus tarkoittaa sitä, että oikeussubjektin, kuten luonnollisen henkilön tai oikeushenkilön (esimerkiksi yhtiö tai muu yritys), omaisuus voidaan luovuttaa konkurssiin eli oikeussubjekti voidaan asettaa konkurssiin. Oikeushenkilö tulee konkurssikelpoiseksi, kun se saa oikeuskelpoisuuden. Esimerkiksi osakeyhtiö on konkurssikelpoinen, kun se on merkitty kaupparekisteriin. Myös henkilöyhtiöt saavat vuoden 2016 alusta voimaan tulleen lainmuutoksen jälkeen oikeuskelpoisuutensa ja siten konkurssikelpoisuutensa vasta rekisteröinnillä. Tätä ennen avoimet yhtiöt ja kommandiittiyhtiöt katsottiin syntyneeksi yhtiömiesten yhtiösopimuksella.
On tärkeää huomata, että oikeushenkilö voidaan asettaa konkurssiin myös silloin, kun se on jo poistettu rekisteristä tai purettu. Luonnollisten henkilöiden ja oikeushenkilöiden lisäksi konkurssiin voidaan asettaa myös kuolinpesä ja konkurssipesä. Myös ulkomainen henkilö tai oikeushenkilö voi joutua joissakin tapauksissa suomalaisen konkurssimenettelyn kohteeksi.
Luonnollisten henkilöiden yleinen konkurssikelpoisuus ei sisällä poikkeustapauksia eli kaikki luonnolliset henkilöt voidaan asettaa konkurssiin. Sen sijaan eräitä julkisyhteisöjä ja julkisoikeudellisia oikeushenkilöitä ei voida asettaa konkurssiin. Konkurssikelvottomia ovat esimerkiksi: valtio, kunta, valtion liikelaitos ja evankelisluterilainen sekä ortodoksinen kirkko. Ahvenanmaan maakuntaa ei voida myöskään Suomen lainsäädännön nojalla asettaa konkurssiin.
Hyvänä muistisääntönä on pitää se, että lähtökohtaisesti muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta konkurssiin voidaan asettaa mikä tahansa oikeussubjekti, luonnollinen henkilö tai oikeushenkilö, jolla on oikeuskelpoisuus.
Konkurssikelpoisuudesta, konkurssin aloittamisesta tai konkurssimenettelystä voi pyytää lisätietoa soittamalla Minilexin lakipuhelimeen tai konsultoimalla Minilexin asiantuntevia lakimiehiä.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.