Minilex - Lakipuhelin

Kirjallista teosta suojataan lähes aina

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kirjallinen teos saa yleensä aina tekijänoikeussuojaa. Sillä, joka on luonut kirjallisen teoksen, on tekijänoikeus teokseensa. Teoksen lajilla ei ole väliä, vaan teos saa suojaa riippumatta siitä, onko se kaunokirjallinen tai selittävä. Ainut edellytys suojan saamiselle on, että teos ylittää teoskynnyksen. Kirjallisena teoksena pidetään tieto- ja kaunokirjallisten teosten lisäksi myös karttaa sekä muuta selittävää piirustusta tai graafista tai plastillisesti muotoiltua teosta sekä tietokoneohjelmaa. Esimerkiksi rakennuspiirustus, joka ei saa suojaa taiteellisena teoksena, sekä tilastolliset käyrät voivat saada kirjallisena teoksena.

Kirjallinen teos ylittää teoskynnyksen, kun se on riittävän omaperäinen ja itsenäinen. Teoksen tulee siis ilmentää jonkinasteiseta luovuutta eli se ei voi olla täysin mekaanisen työn tulos. Kirjallinen teos saa tekijänoikeussuojaa riippumatta siitä pidetäänkö sitä erityisen hyvänä tai arvostettavana, kunhan se ylittää teoskynnyksen. Kirjallisten teosten teoskynnys on suhteellisen alhainen eli ainoastaan hyvin lyhyet ja yksinkertaiset tekstit jäävät ilman tekijänoikeussuojaa. Tekijänoikeussuojan ulkopuolelle jäävät esimerkiksi lyhyet uutiset ja taulukot.

Kuitenkin mitä lyhyemmästä tekstistä on kyse sitä suurempaa omaperäisyyttä siltä vaaditaan, jotta se saa tekijänoikeussuojaa. Tekijänoikeusneuvosto on esimerkiksi katsonut, että ilmaisut "tipi-tii" ja "vinksin-vonksin" eivät ole yltäneet teostasoon. Sen sijaan hieman pidempi ilmaisu "kaikki on vinkin vonksin tai ainakin heikun keikun" on sen sijaan teoskynnyksen ylittävä ilmaisu.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa