Minilex - Lakipuhelin

Kenellä on oikeus opintolainaan?


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Päätoimisesti, yli kaksi kuukautta opiskelevalla Suomen kansalaisella ja tietyin laissa säädetyin edellytyksin myös ulkomaalaisella henkilöllä on Suomessa oikeus opintotukeen. Opintotuki muodostuu kolmesta eri opintotukietuudesta, joista yksi on opintolainan valtiontakaus. Kaksi muuta opintotukietuutta ovat opintoraha ja asumislisä.

Opintolaina on siis valtion takaama laina, jonka joutuu maksamaan takaisin. Yleensä tämä takaisinmaksu tapahtuu opintojen päätyttyä. Valtiontakaus tarkoittaa sitä, ettei opintolainan saaja tarvitse lainalleen muuta vakuutta. Itse lainan voi nostaa valitsemastaan pankista ja lainan takaus on voimassa enintään 30 vuotta ensimmäisen lainaerän nostamisesta.

Opintotuki – ja siten myös valtion takaama opintolaina – myönnetään vain peruskoulun jälkeisiin opintoihin. Opintolainan voi siis saada esimerkiksi ylioppilastutkintoa, ammatillista perustutkintoa tai korkeakoulututkintoa opiskeleva henkilö. Itse opintojen ei välttämättä täydy tapahtua Suomessa, vaan oikeus valtion takaamaan opintolainaan on myös ulkomailla opiskelevilla Suomen kansalaisilla, jos nämä opinnot vastaavat Suomessa suoritettuja opintoja tai sisältyvät Suomessa suoritettavaan tutkintoon.

Opintolainaa voi saada niin kauan kuin henkilöllä on opintotukikuukausia jäljellä, ja opintotuen saamisen yleisiä edellytyksiä ovat johonkin oppilaitokseen hyväksytyksi tuleminen, opintojen päätoiminen harjoittaminen, opinnoissa edistyminen ja taloudellisen tuen tarve. Kaikista näistä edellytyksistä säädetään laissa tarkemmin, samoin kuin opintotuen – ja siten myös opintolainan – saamisen rajoituksista. Henkilöllä, jolla on oikeus opintolainaan, on laissa säädetyin edellytyksin myös oikeus opintolainavähennykseen verotuksessa.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa