Minilex - Lakipuhelin

Käyttövoimavero määrätään muille kuin bensiinikäyttöisille ajoneuvoille

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ajoneuvovero koostuu perusverosta ja käyttövoimaverosta. Käyttövoimaveroa määrätään ajoneuvolle, jota käytetään muulla voimalla tai polttoaineella kuin moottoribensiinillä.

Käyttövoimaveron määrä riippuu siitä, millainen ajoneuvo on kyseessä. Veron päiväkohtainen määrä on 5,5 senttiä jokaiselta kokonaismassan alkavalta sadalta kilogrammalta, kun on kyse henkilö- tai kaksikäyttöautosta, tai ajoneuvosta, joka on katsastamattomien muutosten johdosta käyttötarkoitukseltaan lähinnä henkilöauto.

Pääsääntöön on muutama poikkeus. Veron määrä päivää kohden on jokaiselta kokonaismassan alkavalta sadalta kilogrammalta 1,5 senttiä, jos ajoneuvon käyttövoima on sähkö. Jos ajoneuvon käyttövoima on sähkö ja moottoribensiini, vastaava määrä on 0,5 senttiä. Jos ajoneuvon käyttövoima on sähkö ja dieselöljy, määrä on 4,9 senttiä. Ajoneuvon, jonka käyttövoima on metaanista koostuva polttoaine, päiväkohtainen veron määrä on 3,1 senttiä jokaiselta kokonaismassan alkavalta sadalta kilogrammalta.

Paketti-, matkailu- ja huoltoautojen veron määrä päivää kohden on 0,9 senttiä jokaiselta kokonaismassan alkavalta sadalta kilogrammalta.

Kuorma-autosta jossa ei käytetä perävaunua veron päiväkohtainen määrä jokaiselta kokonaismassan alkavalta sadalta kilogrammalta on  0,6 senttiä 12 000 kilogramman kokonaismassaan saakka. Jos ajoneuvossa on kaksi akselia, 12 000 kilon rajan ylittävältä kokonaismassan alkavalta sadalta kilogrammalta vastaava määrä on 1,3 senttiä. Jos ajoneuvossa on kolme akselia, määrä on 0,8, jos taas neljä akselia, 0,7, ja jos ajoneuvossa on viisi tai useampia akseleita, määrä on 0,6 senttiä.

Varustetusta kuorma-autosta jota käytetään puoliperävaunun vetoon veron määrä päivää kohden on 2,2 senttiä jokaiselta kokonaismassan alkavalta sadalta kilogrammalta, jos ajoneuvossa on kaksi akselia, 1,3 senttiä, jos akseleita on kolme, 1,2 senttiä, jos akseleita on neljä, ja 1,0 senttiä, jos ajoneuvossa on viisi akselia tai useampia.

Lopulta, jos on kyse varustetusta kuorma-autosta jota käytetään varsinaisen tai keskiakseliperävaunun vetoon, veron määrä päivää kohden on 2,1 senttiä jokaiselta kokonaismassan alkavalta sadalta kilogrammalta, jos ajoneuvossa on kaksi akselia, 1,4 senttiä, jos akseleita on kolme, 1,3 senttiä, jos akseleita on neljä, ja 1,2 senttiä, jos ajoneuvossa on viisi akselia tai enemmän.

Erikoisautona rekisterissä olevan ajoneuvon vero on sama kuin akseliluvultaan vastaavan M- tai N-luokan ajoneuvon vero.

Kuorma-autoa, joka on varustettu perävaunun vetoautoksi, katsotaan käytettävän perävaunun vetoon, jollei muuta ilmoiteta. Jos perävaunun vetoon varustettua kuorma-autoa ei käytetä perävaunun vetoon, on ajoneuvon omistajan tai haltijan ilmoitettava siitä kuorma-auton ensi- ja uudelleenrekisteröinnin yhteydessä tai ennen perävaunun käytön lopettamista. Vastaavasti on etukäteen tehtävä ilmoitus, mikäli kuorma-autoa, josta on tehty perävaunun käytön lopettamisilmoitus, ryhdytään käyttämään perävaunun vetoon. Ilmoitus tehdään vahvistettua lomaketta käyttäen rekisteröintiä suorittavassa katsastustoimipaikassa tai Liikenteen turvallisuusvirastolle.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa