Minilex - Lakipuhelin

Ennakkoilmoitusvelvollisuus kuuluu vain työnseisaukseen

» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

Ennakkoilmoitusvelvollisuuden mukaisesti ennakkoilmoitus on tehtävä ainoastaan työnseisauksesta eli lakosta tai työsulusta. Ilmoitus onkin tehtävä työnseisauksen aloittamisesta sekä työnseisauksen mahdollisesta laajentamisesta. Muihin työtaistelutoimenpiteisiin kuten joukkoirtisanomisiin tai työnteon hidastamiseen ei kuulu ennakkoilmoitusvelvollisuutta. Ennakkoilmoitusvelvollisuus kuuluu työnseisauksen toimeenpanijalle, eli esimerkiksi sille yhdistykselle, joka työnseisaukseen ryhtyy. Ennakkoilmoitusvelvollisuuden laiminlyönti voi mahdollisesti johtaa sakkorangaistukseen.

Ennakkoilmoitusvelvollisuuden olemassaolo edellyttää työnseisauksen lisäksi sitä, että työnseisaus tai sen laajentaminen johtuu työriidasta tai eturiidasta. Ennakkoilmoitusvelvollisuuden synnyttävä työriita voi olla esimerkiksi riita, joka koskee palkkausta tai työturvallisuutta.

Ennakkoilmoitus on tehtävä valtakunnansovittelijan toimistoon ja vastapuolelle viimeistään kahta viikkoa ennen työnseisauksen aloittamista tai laajentamista. Ilmoitukseen on sisällytettävä työnseisauksen syyt, laajuus ja alkamisajankohta. Ennakkoilmoituksen tekemisessä voi olla hyvä kysyä neuvoa lakimiehiltä.

Lähtökohtaisesti ennakkoilmoitusta tulisi noudattaa, mutta esimerkiksi työnseisauksen syyt voivat täsmentyä vasta sopimusneuvottelujen aikana. Työnseisausta on mahdollista supistaa tai siirtää alkavaksi myöhempänä ajankohtana vain vastapuolen suostumuksella. Työnseisauksesta voidaan kuitenkin luopua ennakkoilmoituksen antamisen jälkeen.


- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »