Minilex - Lakipuhelin

Yksityinen elinkeinonharjoittaja ja perustamisilmoitus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yksityinen elinkeinonharjoittaja voi rekisteröidä toiminimen tekemällä perustamisilmoituksen kaupparekisteriin. Toiminimen rekisteröinti antaa suojan yrityksen nimelle. Lisäksi rekisteröinti mahdollistaa sen, että toiminimelle voi hakea yrityskiinnitystä luoton vakuudeksi.

Milloin perustamisilmoitus on tehtävä?

Yksityisen elinkeinonharjoittajan on tehtävä perustamisilmoitus kaupparekisteriin jos:

  • elinkeinonharjoittaja harjoittaa luvanvaraista elinkeinoa
  •  elinkeinonharjoittajalla on elinkeinotoimintaa varten pysyvä toimipaikka eli omasta asunnosta erillinen liiketila
  •  elinkeinonharjoittajalla on palveluksessaan muita henkilöitä kuin aviopuoliso tai alaikäinen lapsi tai lapsenlapsi
  • elinkeinonharjoittaja haluaa suojata valitsemansa toiminimen eli pitää sen itsellään.

Muissa tapauksissa perustamisilmoituksen tekeminen ei ole välttämätöntä, vaan elinkeinonharjoittaja voi aloittaa elinkeinotoiminnan harjoittamisen ilman ilmoitusta.

Jos yksityinen elinkeinonharjoittaja harjoittaa maatilataloutta tai kalastusta, ei kaupparekisteriin tarvitse ilmoittautua. Myös alaikäinen voi olla elinkeinonharjoittaja, jolloin perustamisilmoitus tehdään paperilomakkeella.

Toimenpiteet ennen perustamisilmoituksen tekemistä

Ilmoituksen tekeminen kaupparekisteriin suojaa valitun yrityksen nimen. Nimi kuitenkin tutkitaan kaupparekisterissä, ja elinkeinonharjoittaja saa tiedon jos nimi hyväksytään. Näin ollen kannattaa huolella valita nimi, ja nimen varsinaista käyttöönottoa suositellaan lykättäväksi siihen, kun nimi on hyväksytty. Näin vältytään sellaiselta tilanteelta, jossa kaikki markkinointimateriaali on tehty sellaisen nimen kanssa jota ei kaupparekisterissä ole hyväksytty.

Lisäksi yksityisen elinkeinonharjoittajan on huolella valittava toimialansa. Toimiala on se ala, jolla yritys toimii. Jos tämä on huolella valittu ja määritelty, saadaan helposti selville millä alalla, tai aloilla, yrityksen on tarkoitus toimia. Lisäksi jotkut toimialat vaativat elinkeinoluvan.

Perustamisilmoituksen tekeminen

Perustamisilmoitus voidaan tehdä sähköisesti Verohallinnon ja Patentti- ja rekisterihallituksen yhteisessä YTJ-palvelussa. Jotta ilmoitus voidaan tehdä sähköisesti, vaaditaan että:

  • Yksityinen elinkeinonharjoittaja on täysi-ikäinen
  • Yksityisellä elinkeinonharjoittajalla on suomalainen henkilötunnus
  • Yksityisellä elinkeinonharjoittajalla on henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenne tai sirullinen henkilökortti.

Ilmoituksessa ilmoitetaan henkilötiedot, yrityksen nimi sekä korkeintaan kaksi vaihtoehtoista nimeä, sekä osoite- ja yhteystiedot. Lisäksi on ilmoitettava yrityksen kotipaikka, sekä yrityksen toimiala.

Sähköinen ilmoittaminen maksaa 75 euroa. Sähköinen ilmoittaminen on suositeltavaa, jos mahdollista, sillä sen käsittelyaika on paperista ilmoittamista lyhyempi. Lisäksi sähköinen ilmoittaminen on halvempaa kuin paperilomakkeella ilmoittaminen.

Jos yksityisenä elinkeinonharjoittajana toimiminen kiinnostaa, ja perustamisilmoitus mietityttää, vastaa lakipuhelin mielellään tiedusteluihin aiheesta.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Sähköinen perustamisilmoitus on halvempi kuin paperilomakkeella tehty ilmoitus.

Varoitukset

- Kaupparekisterin on hyväksyttävä yritykselle valittu nimi. Näin ollen ei ole takuita sille, että se nimi jonka yksityinen elinkeinonharjoittaja valitsee on se nimi joka yritykselle lopullisesti tulee. 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]