Minilex - Lakipuhelin

Yksityinen elinkeinonharjoittaja ja ulosotto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yksityiseen elinkeinonharjoittajaan kohdistuvassa ulosottomenettelyssä voidaan ulosmitata elinkeinotuloa sekä tällaisen henkilön omaisuutta. Yksityinen elinkeinonharjoittaja on luonnollinen henkilö, joka voi saada tuloa liiketoiminnasta tai ammatinharjoittamisesta ja joka voi toimia toiminimen kanssa tai ilman. Yksityisen elinkeinonharjoittajan elinkeinotulon ulosmittaus toimitetaan eri tavalla riippuen siitä, onko tämä tulo henkilön toistuvaa elinkeinotuloa vai muuta tuloa.

 

Toistuvan elinkeinotulon ulosmittaus

Toistuva elinkeinotulo tarkoittaa velallisen yhdestä tai useammasta suhteellisen vakituisesta lähteestä saamaa, palkan kaltaista tuloa. Tällaista tuloa saava henkilö voi olla esimerkiksi kuorma-autoilija, joka hoitaa tiettyjen yritysten kuljetuksia, tai maanrakennusyrittäjä, joka urakoi määrätylle rakennusyhtiölle. Toistuvasta elinkeinotulosta jätetään ulosmittaamatta 5/6, joka lasketaan kunkin tuloerän bruttomäärästä ennen vähennyksiä. Ulosmittauksen määrää voidaan lisäksi alentaa, jos se mahdollistaa elinkeinotoiminnan jatkamisen esimerkiksi tilanteessa, jossa toiminnan kannattavuus on heikko tai kustannukset ovat korkeat. Alentaminen on mahdollista myös, jos velallisen maksukyky on erityisen syyn vuoksi olennaisesti heikentynyt. Tällainen erityinen syy voi olla esimerkiksi sairaus.

Toisaalta ulosottopidätys voidaan määrätä suuremmaksi kuin 1/6, jolloin siis jätetään ulosmittaamatta vähemmän kuin 5/6. Normaalia ankarampi ulosottopidätys toistuvan elinkeinotulon ulosmittauksessa on sallittu, jos sitä voidaan pitää velallisen varallisuusasemaan nähden kohtuullisena. Velalliselle tulee kuitenkin aina jättää suojaosuus saman määräisenä kuin palkan ulosmittauksessa. Toistuva elinkeinotulo ulosmitataan antamalla tulon maksajalle jatkuva maksukielto. Maksukiellon sijasta voidaan vahvistaa maksusuunnitelma. Velallinen voi myös tehdä velkojansa tai velkojiensa kanssa maksusopimuksen.

 

Muun elinkeinotulon ulosmittaus

Yksityisen elinkeinonharjoittajan muuta elinkeinotuloa kuin toistuvaa elinkeinotuloa on epäsäännöllinen elinkeinotulo, esimerkiksi ammatinharjoittajan tai vähittäistavarakauppiaan asiakkailtaan saama tulo. Koska tämän tyyppisessä tulossa ei ole kysymys palkan kaltaisesta tulosta, lähtökohtana on koko tulon ulosmittaus. Ulosmittauksen määrää saadaan näissäkin tapauksissa kuitenkin rajoittaa, jos velallinen voi siten jatkaa elinkeino- tai liiketoimintaansa. Lisäksi edellytetään, ettei huojennus ole olennaisesti ulosottoa hakeneen velkojan edun vastainen. Lainsäätäjän tarkoitus on ollut, että myös muun elinkeinotulon ulosmittauksessa ulosmittauksen yhteismäärä vastaisi noin kuudennesta velallisen keskimääräisestä bruttotulosta, mutta määrä on harkinnanvarainen, ja sen määrittämisessä voidaan tarvittaessa kuulla asianosaista.

Maksukykynsä kanssa ongelmiin joutuvan elinkeinonharjoittajan on erityisen tarpeellista pystyä järjestämään tilanteensa ulosottomiehen kanssa siten, että edellytyksiä jatkaa elinkeinotoimintaa ulosotossa olevista veloista huolimatta ei menetettäisi. Tämän vuoksi omaan tilanteeseen soveltuvia juridisia neuvoja kannattaa kysyä soittamalla Minilexin edulliseen lakipuhelimeen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]