Minilex - Lakipuhelin

Yksityinen elinkeinonharjoittaja ja verotus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yksityisen elinkeinonharjoittajan verotuksessa lähtökohtana on elinkeinotoiminnan tuloksen laskeminen. Elinkeinotoiminnan tulos lasketaan elinkeinoverolain mukaisesti siten, että elinkeinotoiminnan tuotoista vähennetään elinkeinotoiminnan harjoittamisesta aiheutuneet kulut. Kun tuloksesta vähennetään vielä aikaisempien vuosien vähentämättömät tappiot, saadaan elinkeinonharjoittajan yritystulo. Tästä jaettavasta yritystulosta tehdään lisäksi vielä 5 prosentin yrittäjävähennys. Yritystulo näiden laskelmien jälkeen jaetaan elinkeinonharjoittajan ansio- ja pääomatuloksi.

Pääomatulo-osuus

Jaettavasta yritystulosta tulee määrittää pääomatulo-osuus. Pääomatulona verotetaan osuus, joka on 20 prosenttia edellisen vuoden elinkeinotoiminnan nettovarallisuudesta. Mikäli elinkeinonharjoittaja on aloittanut elinkeinotoiminnan samana vuonna, lasketaan pääomatulo-osuus saman vuoden nettovarallisuuden mukaan. Halutessaan elinkeinonharjoittaja voi vaatia, että pääomatulona verotetaan vain 10 prosenttia nettovarallisuudesta, tai että koko tulo verotetaan ansiotulona. Elinkeinonharjoittajan kannattaa laskea mikä vaihtoehdoista tulee edullisimmaksi. Vaatimus on tehtävä veroilmoituslomakkeella ennen kyseisen vuoden verotuksen päättymistä.

Elinkeinotoiminnan nettovarallisuus

Elinkeinotoiminnan nettovarallisuus lasketaan siten, että elinkeinotoiminnan varoista vähennetään sen harjoittamisesta syntyneet velat. Varoihin kuuluu muun muassa vaihto-omaisuus ja omistetut toimitilat. Lisäksi varoihin lisätään 30 prosenttia elinkeinotoiminnan maksetuista palkoista. Verohallinto tekee tämän lisäyksen.

Verokannat

Pääomatulona verotettavasta osuudesta maksetaan pääomatuloverokannan mukaan veroa 30 prosenttia. Siltä osin, kun pääomatulon osuus vuodessa ylittää 30 000 euroa, maksetaan veroa kuitenkin 34 prosenttia. Verokannat voivat muuttua vuosittain. Loppuosa yritystulosta verotetaan elinkeinonharjoittajan ansiotulona. Ansiotulon verotus on progressiivinen.

Mikäli puolisot harjoittavat elinkeinotoimintaa yhdessä, jaettavan yritystulon pääomatulo- ja ansiotulo-osuudet jaetaan puolisoiden kesken heidän työpanoksensa suhteessa. Jollei muuta osoiteta, jaetaan pääomatulo puoliksi. Yksityinen elinkeinonharjoittaja ei voi maksaa itselleen, puolisolleen tai alle 14-vuotiaalle lapselleen verotuksessa vähennyskelpoista palkkaa.

Tappion vahvistaminen ja vähentäminen

Jos yksityinen elinkeinonharjoittaja sitä vaatii, siirretään tappio joko osittain, tai kokonaisuudessaan, vähennettäväksi saman verovuoden pääomatuloista. Jos tätä ei vaadita, vahvistetaan tappio elinkeinotoiminnan tappioksi.

Jos yksityisen elinkeinonharjoittajan verotuksesta herää kysymyksiä, tai jos mietityttää mitkä vaihtoehdot soveltuvat parhaiten tilanteeseesi, kannattaa olla yhteydessä lakipuhelimeen jossa asiantuntijat auttavat mielellään. 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Lähtökohtana yksityisen elinkeinonharjoittajan verotuksessa on elinkeinotoiminnan tuloksen laskeminen.

Varoitukset

- Jos puolisot harjoittavat elinkeinotoimintaa yhdessä, jaetaan pääomatulo puoliksi jollei muuta osoiteta. 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]