Minilex - Lakipuhelin

Yksityinen elinkeinonharjoittaja vai toiminimi?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yksityinen elinkeinonharjoittaja on yritysmuotona melko vaivaton. Kun puhutaan yksityisestä elinkeinonharjoittajasta, käytetään yleiskielessä yleensä vain sanaa toiminimi, vaikkakin lainsäädännössä toiminimellä viitataan ainoastaan yrityksen nimeen.

Yksityinen elinkeinonharjoittaja ja hänen harjoittamansa elinkeinotoiminta, eli siis käytännössä yritys ja yrittäjä, eivät olet toisistaan erillisiä oikeushenkilöitä, vaan nämä ovat juridisesti sama asia. Elinkeinonharjoittaja vastaa siis yksin toiminnan pyörittämisestä eikä mukaan ole mahdollista ottaa muita yhtiökumppaneita. Toiminimi rekisteröidään siis aina vain yhden henkilön nimiin. Tästä huolimatta voidaan liiketoimintaa kuitenkin harjoittaa yhdessä puolison kanssa.

Toiminimi

Yksityisestä elinkeinonharjoittajasta käytetään siis usein puhekielessä nimitystä toiminimi. Käsitteellisesti ne ovat kuitenkin hiukan eri asioita. Yksityinen elinkeinonharjoittaja voi rekisteröidä toiminimen tekemällä perustamisilmoituksen kaupparekisteriin. Perustamisilmoituksen tekemällä elinkeinonharjoittajasta tulee toiminimi.

Toiminimen rekisteröiminen

Toiminimen rekisteröiminen on yksityiselle elinkeinonharjoittajalle pakollista neljässä tilanteessa:

  • Ensinnäkin rekisteröiminen on pakollista silloin kun elinkeinonharjoittaja harjoittaa luvanvaraista elinkeinoa.
  • Toiseksi elinkeinonharjoittajan on rekisteröitävä toiminimi silloin kun hänellä on elinkeinotoiminnan harjoittamista varten pysyvä toimipaikka, eli omasta asunnosta erillinen liiketila.
  • Kolmanneksi toiminimi pitää rekisteröidä silloin kun elinkeinonharjoittajalla on töissä muita henkilöitä kuin oma aviopuoliso tai alaikäinen lapsi tai lapsenlapsi.
  • Neljänneksi toiminimen rekisteröimistä edellytetään silloin kun elinkeinonharjoittaja haluaa suojata valitsemansa toiminimen siten, etteivät muut voi sitä enää käyttää.

Muissa tilanteissa elinkeinonharjoittajalta ei edellytetä toiminimen rekisteröimistä liiketoiminnan aloittamiseksi. Toiminimi rekisteröidään tekemällä perustamisilmoitus kaupparekisteriin. Tämä ilmoitus voidaan tehdä joko paperisena tai sähköisenä.

Ilmoituksen tekeminen kaupparekisteriin suojaa siis valitun yrityksen nimen. Perustamisilmoituksen tekemisen jälkeen kaupparekisterissä tutkitaan, kelpaako toiminimi rekisteröitäväksi. Nimi siis tutkitaan kaupparekisterissä, ja elinkeinonharjoittaja saa tiedon jos nimi hyväksytään. Näin ollen kannattaa huolella valita nimi, ja nimen varsinaista käyttöönottoa suositellaan lykättäväksi siihen, kun nimi on hyväksytty. Näin vältytään esimerkiksi sellaiselta tilanteelta, jossa kaikki markkinointimateriaali on tehty sellaisen nimen kanssa jota ei kaupparekisterissä ole hyväksytty.

Rekisteröitäessä kaupparekisteriin merkitään myös yrityksen toimiala, joka tulee ilmoittaa rekisteröimisen perustamisilmoituksessa. Toimiala voi olla esimerkiksi hammaslääkäripalvelut tai parturi ja kampaamotoiminta.

Jos yksityinen elinkeinonharjoittaja yritysmuotona kiinnostaa, tai jos toiminimen rekisteröiminen mietityttää, kannattaa lisätietoja kysyä lakimieheltä. Lakipuhelin vastaa mielellään tiedusteluihin aiheesta. 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Toiminimi rekisteröidään vain yhden luonnollisen henkilön nimiin.

Varoitukset

- Jos toiminimeä ei rekisteröidä, ei sitä myöskään suojata, jolloin kuka tahansa voi käyttää valittua nimeä. 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]