Minilex - Lakipuhelin

Ne bis in idem -kielto riita-asiassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ne bis in idem -kielto on yksi oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin perusperiaatteista ja tarkoittaa sanalla sanoen 'ei kahdesti samassa asiassa'. Tämä niin sanottua negatiivista oikeusvoimavaikutusta ilmentävä periaate kieltää tuomioistuinta käsittelemästä uudestaan asiaa, joka on saanut jo lainvoiman. Mikäli asiasta on jo annettu lainvoimainen ratkaisu, puuttuu siltä prosessin eli oikeudenkäynnin edellytys, minkä vuoksi asiaa ei voida enää uudestaan ratkaista. Tuomioistuimen on näin ollen jätettävä jo kerran lainvoimaisesti ratkaistua asiaa koskea kanne viran puolesta tutkimatta. Lainvoimalla tarkoitetaan sitä, että tuomioistuimen antamaan tuomioon tai muun viranomaisen päätökseen ei voida hakea muutosta varsinaisin muutoksenhakukeinoin eli tällöin katsotaan ratkaisun olevan pysyvä. Esimerkiksi riita-asiasta annettu ratkaisu tulee lainvoimaiseksi 30 päivän kuluttua sen antamisesta, jos siitä ei ole valitettu.

Ne bis in idem –kielto tunnetaan yleisesti rikosoikeudessa. Se on yksi syytetyn keskeisimmistä vähimmäisoikeuksista. Rikosasiaa ei saa tutkia uudelleen eikä ketään rangaista oikeudenkäynnissä rikoksesta, josta hänet on aikaisemmin jo lopullisesti vapautettu tai tuomittu syylliseksi. Näin ollen ketään ei saa syyttää kahdesti samasta rikoksesta. Vaikka periaate on keskeinen nimenomaan rikosprosessissa, tunnetaan se myös riita-asioiden käsittelyssä. Kun riita-asiassa annettu tuomio tulee lainvoimaiseksi, ei sitä saa tutkia enää uudelleen, ellei ilmene erittäin painavia perusteita ratkaisun virheellisyydestä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]