Minilex - Lakipuhelin

Virallisperiaate oikeudenkäynnissä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Indispositiivisissa riita-asioissa, joissa sovinto ei ole sallittu, sovelletaan virallisperiaatetta. Sen mukaan tuomioistuin tekee tiettyjä toimia viran puolesta, riippumatta siitä, mitä asianosaiset ovat asiasta mieltä. Virallisperiaate on siis asianosaisten määräämisperiaatteen vastakohta. Asianosaiset eivät voi sopia indispositiivisesta riita-asiasta ilman oikeudenkäyntiä, vaan asian ratkaiseminen edellyttää tuomioistuimen päätöstä jopa silloin, kun asianosaiset ovat yksimielisiä siitä, miten asia pitäisi ratkaista. Tämä yksimielisyys ei myöskään määrää jutun lopputulosta, vaan tuomioistuimen on annettava sellainen ratkaisu, joka on aineellisen oikeuden mukainen.

Kaikissa riita-asioissa tuomioistuin päättää viran puolesta menettelyn vaiheista, käsittelyjärjestyksestä, lainsoveltamisesta sekä todisteharkinnasta. Asianosaiset voivat tietenkin esittää kantansa ja ovat tietyissä kohdin velvollisia vetoamaan sellaisiin seikkoihin, joihin he haluavat kiinnittää tuomioistuimen huomion, mutta viimekädessä johtopäätösten tekeminen on kiinni tuomioistuimen harkinnasta. Asioihin, joihin sovelletaan virallisperiaatetta, on katsottu liittyvän niin voimakas julkinen intressi, ettei asianosaisille ole haluttu jättää valtaa määrätä riidan kohteesta. Esimerkkejä tällaisista riita-asioista ovat eräät holhousriidat, isyys- sekä avioeroasiat.

Indispositiivisissa riita-asioissa, eli asioissa, joissa asianosaisten sovinto ei ole sallittu, virallisperiaatetta noudatetaan laajemmin kuin sellaisissa riita-asioissa, joissa asianosaisten sovinto on sallittu. Useat riita-asiat ovat nykyään niin sanotusti sekatyyppisiä eli sisältävät sekä dispositiivisia että indispositiivisia piirteitä. Asianosaisen kannattaa selvittää, miltä osin oman riita-asian käsittelyyn sovelletaan virallisperiaatetta ja miltä osin taas määräämisperiaatetta. Sillä on merkitystä siinä, ryhtyykö tuomioistuin toimenpiteisiin itse vai ainoastaan asianosaisen vaatimuksesta tai pyynnöstä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]