Minilex - Lakipuhelin

Kanne määrittelee oikeudenkäynnin laajuuden

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kanne tarkoittaa kantajan tuomioistuimelle esittämää oikeussuojapyyntöä, jossa hän vaatii tietynsisältöistä tuomiota toiseen asianosaiseen eli vastaajaan kohdistuvin oikeusvaikutuksin. Mikäli myös vastaaja haluaa esittää vaatimuksen alkuperäistä kantajaa vastaan, kutsutaan tätä vastaajan vaatimusta vastakanteeksi. Riita-asian oikeudenkäynnin kohde yksilöidään kanteessa, joka sisältää sekä kannevaatimuksen, että kanteen perusteen.

Kanteen ensimmäinen osa on siis kannevaatimus, jossa on ilmoitettava oikeusseuraamus, johon kantaja asiassaan pyrkii. Kanteen toinen osa on kanteen perusteet, joissa on esitettävä se konkreettinen tapahtumien kulku eli oikeustosiseikasto, johon kantaja perustaa vaatimuksensa. Kanne siis määrittelee sen, mitä tuomioistuin yksittäisessä asiassa tutkii ja kuinka laajasti. Tuomioistuin ei voi tuomita kantajalle muuta kuin, mitä kanteessa on vaadittu, eikä se voi perustaa päätöstään muihin seikkoihin, kuin mihin asianosaiset ovat vaatimustensa tueksi vedonneet. Kanteen perusteena toimivia säädöksiä ei tarvitse välttämättä yksilöidä, sillä tuomioistuimen on tunnettava laki viran puolesta. Käytännössä säädösten esiin nostaminen on monissa tapauksissa järkevää, sillä se helpottaa asian käsittelyä ja on osana hyvää asianajoa.

Asian laadusta riippuen kanne rajaa myös jutussa esitettävän todistusaineiston. Tuomioistuin on samalla tavoin kuin kanteen kohdalla, sidottu myös vastaajan vastauksessaan esittämiin vaatimuksiin ja väitteisiin. Myös muutoksenhakutuomioistuin on jutun tutkinnassa ja ratkaisun tekemisessä sidottu valituksessa esitettyihin vaatimuksiin ja seikkoihin. Asianosaisen esittämät vaatimukset ja perusteet ovat siis merkittävässä asemassa oikeudenkäynnissä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]