Minilex - Lakipuhelin

Määräämisperiaate riita-asian käsittelyssä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Johtava periaate dispositiivisissa riita-asioissa eli asioissa, joissa sovinto on sallittu, on määräämisperiaate. Määräämisperiaatteen mukaan riita-asian asianosaiset määräävät prosessin kohteesta ja oikeudenkäynnin etenemisestä tuomioistuinta sitovasti. Tuomioistuin ei siis saa ryhtyä toimiin omasta aloitteestaan eli viran puolesta, vaan aloitteen toimenpiteeseen ryhtymisestä pitää tulla jommaltakummalta asianosaiselta tai heiltä molemmilta yhdessä.

Määräämisperiaatteen alle kuuluvissa asioissa tuomioistuin voi siis ryhtyä toimiin vain asianosaisen tai asianosaisten pyynnöstä tai vaatimuksesta. Asianosaisella on tällöin valta ratkaista, haluaako hän oikeussuojaa, missä laajuudessa hän sitä tahtoo sekä mitä oikeussuojan mahdollisista vaihtoehtoisista muodoista hän käyttää. Tuomioistuin voi näin ollen tuomita vain sellaista, mitä asianosainen on vaatinut, ja tuomio voidaan perustaa vain sellaisiin seikkoihin, joihin asianosaiset ovat vedonneet. Asianosaiset voivat myös vapaasti valita sen, mitä todisteita he haluavat vaatimustensa tueksi esittää. Määräämisperiaate ei ulota vaikutustaan todistusharkintaan eikä myöskään lain soveltamista koskeviin kysymyksiin. Nämä asiat kuuluvat yksinomaan tuomioistuimen harkintavaltaan. Asianosaiset eivät myöskään voi vaikuttaa oikeudenkäynnin ulkoiseen kulkuun.

Riita-asioissa, joissa asianosaisten sovinto on sallittu, määräämisperiaatteen soveltamisala on laajempi kuin sellaisissa riita-asioissa, joissa asianosaisten sovinto ei ole sallittua niihin liittyvän viranomaisintressin takia. Asianosaisen kannattaa kiinnittää siksi huomiota siihen, onko oma riita-asia sellainen, jossa sovinto on sallittu vai ei. Se määrittää siis sen, missä laajuudessa tuomioistuin ryhtyy toimenpiteisiin itse ja missä se taas on sidottu asianosaisten esittämiin vaatimuksiin tai pyyntöihin.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]