Minilex - Lakipuhelin

Jokaisella on oikeus terveyteen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen mukaan jokaisella on oikeus elintasoon, joka on riittävä turvaamaan hänen ja hänen perheensä terveyden ja hyvinvoinnin, ravinnon, vaatetuksen, asunnon, lääkintähuollon ja välttämättömän yhteiskunnallisen huollon osalta. Tämä tarkoittaa, että jokaisella yksilöllä on oikeus perustarpeisiin, jotka varmistavat ihmisarvoisen elämän. Jokaisella on myös oikeus turvaan työttömyyden, sairauden, tapaturman, leskeyden tai vanhuuden sekä muun hänen tahdostaan riippumatta tapahtuneen toimeentulon menetyksen varalta.

YK:n yleissopimuksessa hyväksytty taloudellisia, sosiaalisia ja sivistyksellisiä oikeuksia koskeva kansainvälinen yleissopimus (TSS-sopimus) edellyttää, että sopimusvaltiot tunnustavat jokaisen oikeuden nauttia korkeimmasta saavutettavissa olevasta ruumiin- ja mielenterveydestä. Tämä tarkoittaa, että valtioiden on ryhdyttävä tarvittaviin toimenpiteisiin varmistaakseen, että terveyspalvelut ovat kaikkien saatavilla. Esimerkiksi ensisijaisia toimenpiteitä tulisi suunnata lasten terveen kehityksen parantamiseen ja lapsikuolleisuuden vähentämiseen. Samoin tartuntatautien, ammattitautien ja muiden sairauksien ehkäisemiseksi, hoitamiseksi ja valvomiseksi on suunnattava resursseja. Jokaisella on oikeus lääkärin hoitoon ja sairaalapalveluihin sairaustapauksissa.

TSS-sopimus korostaa vähintäänkin korkeimpaan mahdolliseen ruumiin ja mielen terveyteen kuuluvia perusoikeuksia, kuten riittävää ravintoa, puhdasta vettä, vaatetusta ja kohtuullista asumista sekä mahdollisuutta sairaanhoitoon. Valitettavasti nämä terveyden perusedellytykset eivät toteudu useissa maailman maissa.

Euroopan unionin perusoikeuskirja liittää terveyden EU:n politiikkaan ja toimintoihin. Perusoikeuskirjan mukaan jokaisella on oikeus ehkäisevään terveydenhoitoon ja sairaanhoitoon kansallisten lainsäädäntöjen ja käytäntöjen mukaisin edellytyksin. Tämä tarkoittaa, että EU pyrkii tukemaan jäsenvaltioitaan terveydenhuoltoon liittyvissä asioissa, jotta ihmisten terveys saadaan paremmin suojeltua kaikissa EU-maissa.

Kaikkien näiden sopimusten ja lainsäädäntöjen tavoitteena on taata, että terveys ja hyvinvointi ovat jokaisen ihmisen perusoikeuksia, ja ne ovat olennainen osa ihmisen arvokasta elämää

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]