Minilex - Lakipuhelin

Ihmisoikeussopimukset velvoittavat valtioita

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ihmisoikeussopimukset velvoittavat valtioita takaamaan sopimuksen mukaiset ihmisoikeudet kaikille alueellaan oleville. Valtioilla on kuitenkin mahdollisuus poiketa näistä velvoitteista poikkeusoloissa, kuten sodan tai yleisen hätätilan aikana. Poikkeukset ovat mahdollisia ainoastaan tilanteen vaatimassa laajuudessa, ja rajoitukset on poistettava heti, kun ne eivät enää ole välttämättömiä. Oikeus elämään on kuitenkin niin tärkeä ihmisoikeus, ettei siitä voi poiketa edes hätätilanteissa.

Ihmisoikeudet Suomessa taataan perustuslaissa ja niitä säännellään yksityiskohtaisemmin muussa lainsäädännössä. Perusoikeuksia voidaan rajoittaa ainoastaan perustuslain säätämisjärjestyksen mukaisesti. Tämä tarkoittaa, että rajoitukset vaativat suuremman enemmistön hyväksynnän kuin normaalit lait.

Perustuslain säätämisjärjestys edellyttää, että ehdotus perustuslain muuttamisesta, mukaan lukien rajoitettujen poikkeusten tekeminen, hyväksytään toisessa käsittelyssä äänten enemmistöllä ja jää odottamaan ensimmäisten eduskuntavaalien jälkeisiä valtiopäiviä. Tuolloin ehdotus käsitellään täysistunnossa yhtenä käsittelynä, ja sen hyväksymiseen tarvitaan vähintään kaksi kolmasosaa annetuista äänistä. Ehdotus voidaan myös julistaa kiireelliseksi, mutta se vaatii vähintään viiden kuudesosan enemmistön äänestyksessä. Tällöin ehdotusta ei jätetä odottamaan tulevia valtiopäiviä, ja se voidaan hyväksyä vähintään kahden kolmasosan enemmistöllä.Rajoitusten hyväksyminen edellyttää siis poikkeuksellisen suurta kannatusta verrattuna normaaleihin lakeihin. Poikkeusoloissa perusoikeuksia voidaan kuitenkin rajoittaa vain, jos se on välttämätöntä Suomeen kohdistuvan aseellisen hyökkäyksen tai vastaavien uhkaavien tilanteiden aikana ja ne ovat linjassa Suomen kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden kanssa.

Perusoikeuksien rajoittamisen on aina täytettävä rajoitusedellytykset, kuten täsmällisyys- ja tarkkarajaisuusvaatimuksen, sekä rajoitusperusteen hyväksyttävyysvaatimuksen.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]