Minilex - Lakipuhelin

Irtisanomisilmoituksen muotovaatimukset - KKO:2016:6

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Huoneenvuokra
    Asuinhuoneiston vuokraus
    Irtisanomisilmoitus

Tapauksessa KKO:2016:6 oli kysymys huoneen vuokrauksesta ja sen irtisanomisen edellytyksistä. X Oy oli irtisanonut A: vuokrasopimuksen irtisanomisilmoituksella, jossa hän oli määrittänyt irtisanomisajan laskettavaksi irtisanomiskuukauden viimeisestä päivästä seuraavat kuusi kuukautta. A ei ollut muuttanut asunnosta pois, minkä johdosta X Oy vaati käräjäoikeudessa A:ta muuttamaan häädön uhalla asunnosta pois. A oli vastustanut kannetta esimerkiksi vedoten siihen, että lain mukaan irtisanomisilmoituksessa tulee ilmoittaa se päivä, jolloin irtisanomisaika alkaa ja vuokrasuhde päättyy.

Käräjäoikeus katsoi, että edellä mainitut vuokranantajan ilmoittamat ajankohdat ovat riittävän selkeitä ilmaisemaan irtisanomisajan ja vuokrasuhteen päättymisajan. Käräjäoikeus hyväksyikin kanteen ja hovioikeus valituksesta huolimatta noudatti samoja perusteluja.

A sai valitusluvan korkeimpaan oikeuteen ja kysymyksenä siellä olikin se, oliko vuokranantajan irtisanomisilmoitus lainmukainen, koska siinä ei ollut mainittu vuokrasuhteen päättymisajankohtaa. Aikaisemmin voimassa olleen huoneenvuokralain esitöistä löydetään ratkaisu kysymykseen. Tämän lain 56§:n 2 momentin mukaan vuokranantajan irtisanomisilmoituksessa oli mainittava irtisanomisen peruste ja vuokrasuhteen päättymisajankohta sekä huomautettava vuokralaiselle kuuluvasta irtisanomissuojasta. Esitöissä (HE 127/1984 vp s. 51) oli aikaisemmin voimassa olleen huoneenvuokralain 56§:n 2 momentin osalta todettu, että päättymisajankohta olisi ilmoituksessa yksilöitävä esimerkiksi ilmoittamalla irtisanomisajan pituus. Edellytyksenä ei kuitenkaan ollut nimenomaisen päivän maininta. Tätä ei kuitenkaan suoraan voida ottaa totuudeksi, koska kyseinen laki ei enää voimassa ole, mutta se antaa pientä osviittaa, mitä lainsäätäjän mielessä on ollut.

Tapauksen aikana voimassa olleen asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain vastaava pykälä on tulkinnanvarainen, eikä muusta materiaalista suoraan löydetä vanhan lain kaltaista perustelua.

Korkein oikeus kuitenkin toteaa, että irtisanomisilmoituksen muotovaatimusten tarkoituksena on varmistaa, että vuokralainen saa tietoonsa irtisanomisen perusteet ja tarvittavat ajankohdat. Ilmoituksessa käy yksiselitteisesti ilmi vuokrasuhteen päättymisajankohta ja näin ollen irtisanomista ei voida pitää tehottomana, eikä hovioikeuden lopputulosta muuteta.

 


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]