Minilex - Lakipuhelin

KKO:2016:6 - Vuokrasuhteen päättymispäivän ilmoittaminen irtisanomisilmoituksessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Huoneenvuokra
    Asuinhuoneiston vuokraus
    Irtisanomisilmoitus

X Oy on vuokranantajana irtisanonut A:n asuinhuoneistoa koskevan vuokrasopimuksen irtisanomisilmoituksella, joka on annettu A:lle tiedoksi 12.8.2013. Irtisanomisaika oli kuusi kuukautta laskettuna sen kuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana irtisanomisilmoitus on annettu A:lle tiedoksi. Kun A ei ollut muuttanut asuinhuoneistosta 28.2.2014 mennessä, vuokranantaja on vaatinut käräjäoikeudessa A:n velvoittamista häädön uhalla muuttamaan huoneistosta. A on vastustanut kannetta muun muassa sillä perusteella, että irtisanomisilmoituksessa olisi lain mukaan tullut ilmoittaa se päivä, jolloin vuokrasuhteen irtisanomisajan katsotaan alkaneen, sekä se ajankohta, jolloin vuokrasuhde irtisanomisajan jälkeen päättyy.

Käräjäoikeus hyväksyi vuokranantajan kanteen. Irtisanomisilmoituksessa oli oli merkitty lain mukainen kuuden kuukauden irtisanomisaika sekä ilmoitettu, mistä ajankohdasta lukien irtisanomisajan laskeminen alkaa. Lisäksi siinä oli annettu esimerkki, jonka perusteella oli ollut mahdollista laskea irtisanomisaika ilmoituksen tiedoksisaannista. Irtisanomisilmoitus oli siten käräjäoikeuden mukaan lainmukainen.

Hovioikeus pysyi käräjäoikeuden ratkaisussa.

Korkein oikeus käsitteli kysymystä siitä, onko vuokranantajan irtisanomisilmoitus täyttänyt asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain 54 §:n 1 momentin vaatimukset, kun siinä ei ollut mainittu vuokrasuhteen päättymispäivää. Ensinnäkin Korkein oikeus katsoi, että pykälä on tulkinnanvarainen siinä, onko vuokrasuhteen päättymisajankohta ilmoitettava mainitsemalla täsmällisesti vuokrasuhteen päättymisen päivämäärä vai voidaanko päättymisajankohta ilmoittaa myös jollakin muulla tavalla. Pykälän tarkoituksena on, että vuokralainen saa vuokranantajalta selvät ja yksilöidyt tiedot irtisanomisen perusteista ja siitä, milloin vuokrasuhde irtisanomisen johdosta lakkaa. Aiemman huoneenvuokralain esitöissä on todettu, että päättymisajankohta olisi ilmoituksessa yksilöitävä esimerkiksi ilmoittamalla irtisanomisajan pituus, mutta laissa ei edellytetä, että päivämäärä olisi nimenomaan mainittava. Uuden lain esitöissä viitataan osittain tähän lausumaan. Lisäksi yksityiskohtaisen päivämäärän ilmoittaminen voisi vuokranantajan kannalta olla hankalaa, sillä  irtisanomisajan alkaminen riippuu lopulta siitä, milloin irtisanomisilmoitus saadaan annettua vuokralaiselle todisteellisesti tiedoksi. Johtopäätöksenään Korkein oikeus totesikin, että vaikka vuokralaisen tiedontarve voisi edellyttää yksilöidyn päivämäärän ilmoittamista, kyseissä tapauksessa vuokrasuhteen päättyminen oli ilmoitettu niin selkeästi ja yksiselitteisesti, että se täytti lain vaatimukset. Irtisanominen pysyi voimassa eikä hovioikeuden lopputulosta muutettu.

Ratkaisu selkeyttää asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain tulkintaa. Kun irtisanomisilmoituksessa ilmoitetaan vuokrasuhteen päättymispäivä, riittää, että ilmoitetaan irtisanomisaika ja se, mistä tuo aika lasketaan. Myös laskentaesimerkki olisi hyvä olla mukana. Sen sijaan yksilöityä päivämäärää ei tarvitse ilmoittaa.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]