Minilex - Lakipuhelin

Rikoslaki ja vesiliikennejuopumus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vesiliikennejuopumus on liikennerikos, joka on säädetty rangaistavaksi Suomen rikoslaissa. Vesiliikennejuopumuksen rangaistavuuden tavoitteena on muun muassa onnettomuuksien ehkäiseminen.

Vesiliikennejuopumuksesta tuomitaan lain mukaan se, joka päihtyneenä tai huumaavan aineen alaisena ohjaa alusta tai toimii sellaisessa tehtävässä, joka vaikuttaa olennaisesti aluksen kulun turvallisuuteen. Rangaistavuus vesiliikennejuopumuksesta seuraa, mikäli aluksen kuljettajan veren alkoholipitoisuus on kuljettamisen aikana tai sen jälkeen vähintään 1.0 promillea, tai hänellä on vähintään 0.44 milligrammaa alkoholia litrassa uloshengitysilmaa. Vesiliikennejuopumus on kyseessä myös silloin, kun alusta ohjaava henkilö on nauttinut alkoholia siten, että hänen kykynsä tehtävän vaatimaan suoritukseen on huonontunut. Rangaistavuus seuraa myös muun huumaavan aineen kuin alkoholin käytöstä, tai tällaisen huumaavan aineen sekä alkoholin yhteiskäytöstä, mikäli aluksen ohjaajan tai aluksen kulun turvallisuuteen vaikuttavassa tehtävässä olevan kyky suoritukseen on huonontunut. Jotta kyseessä olisi rangaistava vesiliikennejuopumus, on lisäksi olosuhteiden oltava teon aikana sellaiset, että teko on omiaan aiheuttamaan vaaraa toisen turvallisuudelle. Toiminnan ei siis tarvitse aiheuttaa konkreettista vaaraa, vaan riittävää rangaistavuuden kannalta on se, että teko on omiaan aiheuttamaan vaaraa.

Edellä mainittujen tekojen lisäksi vesiliikennejuopumuksesta tuomitaan myös se, joka ohjaa ammattimaisessa vesiliikenteessä alusta tai toimii määräyksestä tällaisessa aluksessa sen kulun turvallisuuteen tai ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseen olennaisesti vaikuttavassa työtehtävässä nautittuaan alkoholia. Teko katsotaan tällöin rangaistavaksi vesiliikennejuopumukseksi, mikäli aluksen ohjaajan veren alkoholipitoisuus on tehtävän aikana tai sen jälkeen vähintään 0.5 promillea, tai että hänellä on tällöin vähintään 0.22 milligrammaa alkoholia litrassa uloshengitysilmaa.

Mikäli ohjailtavana on ollut soutuvene tai muu soutuveneeseen kooltaan tai nopeudeltaan rinnastettava vesikulkuneuvo, ei vesiliikennejuopumuksesta tuomita.

Vesiliikennejuopumuksesta voidaan tuomita joko sakkorangaistus tai vankeusrangaistus. Vankeusrangaistuksen enimmäispituus on kaksi vuotta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]