Minilex - Lakipuhelin

Ajokiellon määrääminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ajokielto voidaan määrätä moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettajalle, joka on syyllistynyt määrättyihin rikkeisiin. Ajokiellon voi määrätä poliisi tai tuomioistuin ja tietyin edellytyksin myös rajavartiomies. Ajokielto voidaan määrätä enintään viideksi vuodeksi, ja ajokiellon pituutta mitattaessa huomioidaan ajokieltoon määrättävän henkilökohtaiset olosuhteet tapauskohtaisesti.

Tuomioistuimen määräämä ajokielto

Tuomioistuimen on määrättävä moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettaja ajokieltoon, jos hänen todetaan syyllistyneen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, rattijuopumukseen, törkeään rattijuopumukseen tai vaarallisten aineiden kuljetusrikokseen. Ajokielto voidaan määrätä kaikille, myös niille, joilla ei ole ajoneuvon kuljettamiseen oikeuttavaa ajokorttia. Ajokieltoon määrääminen ei kuitenkaan edellytä sitä, että henkilö tuomitaan rangaistukseen mainitusta teosta. Esimerkiksi syyntakeettomalle, joka ei ole rikosoikeudellisessa vastuussa, voidaan kuitenkin määrätä ajokielto, jos hänen katsotaan syyllistyneen esimerkiksi rattijuopumukseen. Ajokiellon määrääminen ei kuitenkaan ole tällöin pakollista, vaan tuomioistuimella on harkintavaltaa asiassa. Tuomioistuimen määräämä ajokielto on voimassa enintään viisi vuotta, ja se voidaan panna täytäntöön muutoksenhausta huolimatta.

Poliisin määräämä ajokielto

Poliisin on määrättävä ajo-oikeuden haltija ajokieltoon, jos hän ei enää täytä ajokorttiluvan myöntämisen edellytyksiä, hän ei ole toimittanut annetussa määräajassa vaadittua lääkärin- tai optikon todistusta tai suorittanut uutta kuljettajantutkintoa, ajokoetta tai ajonäytettä, hän on syyllistynyt vakavaa piittaamattomuutta liikenneturvallisuutta kohtaan osoittavaan liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta tai hän on ulkomailla tuomittu liikennejuopumuksesta moottorikäyttöisellä ajoneuvolla tai on syyllistynyt tällaiseen tekoon. Ajo- ja lepoaikaa mittaavien laitteiden peukaloiminen tuottamaan virheellistä tietoa katsotaan myös rikkeeksi, josta poliisin on määrättävä ajokielto.

Poliisin on määrättävä kuljettaja ajokieltoon myös lievempien, toistuvien rikkomusten vuoksi. Tällaisia rikkomuksia ovat tieliikennerikkomus, matkapuhelimen käyttö ajon aikana, nopeusrajoituksen rikkominen, tieliikenteen sosiaalilainsäädännön rikkominen, liikenneturvallisuuden vaarantaminen, liikennepako, ajoneuvorikkomus, kuljettajan ammattipätevyyssäännön rikkominen, paljastinlaiterikkomus ja vaarallisten aineiden kuljetusrikkomus.

Ajokielto on määrättävä toistuvien rikkomusten vuoksi, jos ajo-oikeuden haltija syyllistyy mainittuun tekoon vähintään neljästi kahden vuoden aikana tai kolmesti vuoden kuluessa. Lyhytaikaisen ajo-oikeuden haltijalle ja moottoripyörän ajo-oikeuden haltijan, jolla ei ole auton ajo-oikeutta, kohdalla sääntely on kuitenkin ankarampi: jos mainitun ajo-oikeuden haltija syyllistyy kahden vuoden aikana kolmesti tai tänä aikana kahdesti vuoden aikana edellisessä kappaleessa mainittuun tekoon, on hänet määrättävä ajokieltoon. Ajokielto pannaan täytäntöön välittömästi, kun päätös ajokiellosta on tehty.

Ehdollinen ajokielto

Jollei yleinen etu muuta vaadi, tuomioistuin voi määrätä ajokiellon ehdollisena, jos ajo-oikeus on ajokieltoon määrättävälle ammatin takia välttämätön tai jos siihen on muu erityisen painava syy, eikä teosta ole aiheutunut vaaraa toisten turvallisuudelle. Ajokielto on ehdollinen tuomioistuimen asettaman määräajan, jonka pituus on 1-3 vuotta. Tämä koetusaika kestää ehdollisen ajokiellon päätöksen antamisesta tuomioistuimen päätöksestä ilmenevään päättymispäivään saakka.

Jos ehdolliseen ajokieltoon määrätty henkilö syyllistyy koetusaikana törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, rattijuopumukseen, törkeään rattijuopumukseen tai vaarallisten aineiden kuljetusrikokseen, tuomioistuimen on määrättävä ehdollinen ajokielto pantavaksi täytäntöön. Jos henkilöä ei tuomita mainitusta teosta rangaistukseen, ehdollista ajokieltoa ei kuitenkaan välttämättä määrätä pantavaksi täytäntöön. Määrättäessä ehdollinen ajokielto täytäntöönpantavaksi, ajokielto on tällöin voimassa pisimmän voimassa olevan ajokiellon viimeiseen voimassaolopäivään asti.

Ajokieltoa ei voida määrätä ehdollisena, jos teko on tehty ehdollisen tai väliaikaisen ajokiellon aikana.

Väliaikainen ajokielto

Poliisimies tai rajavartiomies voi tietyissä tilanteissa määrätä ajo-oikeudenhaltijan väliaikaiseen ajokieltoon ja ottaa tältä ajokortin tai kuljettajantutkintotodistuksen haltuunsa. Puhutaan tuttavallisemmin ”kortin poisottamisesta”.

Tällainen tilanne on käsillä esimerkiksi silloin, kun ajo-oikeuden haltijaa todennäköisin syin epäillään syyllistyneen rattijuopumukseen, törkeään rattijuopumukseen, vaarallisten aineiden kuljetusrikokseen, tai on syytä epäillä hänen syyllistyneen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen tai rattijuopumukseen huumausaineen vaikutuksen alaisena. Muita perusteita väliaikaisen ajokiellon määräämiselle ovat esimerkiksi todennäköinen syyllistyminen vakavaa piittaamattomuutta ilmentävään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, oikeudettomaan kulkuneuvon kuljettamiseen tai toistuviin liikennerikkomuksiin. Myös, jos ajo-oikeuden haltijan ajokyky on heikentynyt sairauden tai muun vian vuoksi siten, että ajon jatkuessa hän aiheuttaisi olennaista vaaraa muulle liikenteelle, ajo-oikeuden haltija voidaan määrätä poliisimiehen toimesta väliaikaiseen ajokieltoon.

Ajokiellon kesto

Ajokieltoaikaa määrättäessä on huomioitava vaikutukset, jotka ajokiellolla on kieltoon määrätyn henkilön toimeentuloon ja muihin olosuhteisiin. Esimerkiksi taksiautoilijan kohdalla harkinnassa on huomioitava tämän mahdollisuudet elinkeinotoimintansa harjoittamiseen. Ajokieltoon määrättävän on kyettävä näyttämään ajo-oikeuden välttämättömyys, jotta ajokieltoon voisi saada lievennystä. Selvityksenä voi esittää esimerkiksi työnantajan todistuksen ajoneuvon käytön välttämättömyydestä

Ajokiellon kesto on enintään viisi vuotta. Tiettyjen rikosten kohdalla on säädetty minimiaika, jonka ajan ajokielto on voimassa. Rattijuopumukseen syyllistyneellä minimi ajokiellon pituus on yksi kuukausi, ja törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen tai törkeään rattijuopumukseen syyllistyneellä vähintään kolme kuukautta. Uusintarikoksista ajokiellon kestoksi määrätään vähintään kuusi kuukautta, jos kuljettaja on viiden vuoden aikana syyllistynyt kahdesti rattijuopumukseen tai vaarallisten aineiden kuljetusrikokseen, molempiin näistä tai törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen tai törkeään rattijuopumukseen rattijuopumuksen tai vaarallisten aineiden kuljetusrikoksen ohella. Jos kuljettaja on syyllistynyt viiden vuoden aikana kahdesti törkeään rattijuopumukseen tai törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, ajokiellon vähimmäispituus on yksi vuosi. Ajokiellon kestosta on kuitenkin vähennettävä se aika, jonka kuljettaja on ajokieltoon johtaneen teon vuoksi ollut ilman ajo-oikeutta, eli määrättynä väliaikaiseen ajokieltoon. 

Ajokielto määrätään olemaan voimassa toistaiseksi, jos henkilö ei täytä ajokorttiluvan myöntämisen edellytyksiä tai laiminlyö toimittaa määrätyn lääkärin- tai optikon lausunnon tai todistuksen uuden kuljettajatutkinnon, ajokokeen tai ajonäytteen suorittamisesta. Ajokielto voidaan määrätä myös ehdollisena. Tuomioistuimen on päätöksessään määrättävä ajokiellon viimeinen voimassaolopäivä.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Ajokiellosta ja sen kestosta on saatavilla tietoa poliisin nettisivuilta

Varoitukset

  • Ajokielto voidaan panna täytäntöön muutoksenhausta huolimatta
  • Toistuvat rikkeet liikenteessä vaikuttavat määrättävän ajokiellon pituuteen

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]