Minilex - Lakipuhelin

Rattijuopumukseen voi syyllistyä myös yksityisellä piha-alueella

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Joka kuljettaa moottorikäyttöistä ajoneuvoa tai raitiovaunua nautittuaan alkoholia niin, että hänen verensä alkoholipitoisuus ajon aikana tai sen jälkeen on vähintään 0,5 promillea tai että hänellä tällöin on vähintään 0,22 milligrammaa alkoholia litrassa uloshengitysilmaa, on tuomittava rattijuopumuksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi. Mahdolliset vakavat seuraukset kuten vamman –tai kuolemantuottamukset lisäävät rangaistuksen kokonaismäärää.

Rattijuopumuksesta tuomitaan myös se, joka kuljettaa moottorikäyttöistä ajoneuvoa tai raitiovaunua käytettyään huumausainetta niin, että hänen veressään on ajon aikana tai sen jälkeen käytetyn huumausaineen vaikuttavaa ainetta tai sen aineenvaihduntatuotetta. Tätä säännöstä ei kuitenkaan sovelleta, jos mainittu aine tai aineenvaihduntatuote on peräisin lääkevalmisteesta, jota kuljettajalla on ollut oikeus käyttää.

Rattijuopumuksesta tuomitaan niin ikään se, joka kuljettaa moottorikäyttöistä ajoneuvoa tai raitiovaunua käytettyään muuta huumaavaa ainetta kuin alkoholia taikka tällaista ainetta ja alkoholia niin, että hänen kykynsä tehtävän vaatimiin suorituksiin on huonontunut.

Tienkäyttäjien tulee olla ajo –ja havainnointikykyisiä, tällainen kyky on heikentynyt rattijuopumuksessa.

Rattijuopumuksesta on kyse, jos kuljettajan veren alkoholipitoisuus on ajon aikana tai sen jälkeen vähintään 0,5 promillea tai jos hänellä on vähintään 0,22 milligrammaa alkoholia litrassa uloshengitysilmaa. Rattijuopumuksen promilleraja on siis 0,5 promillea.

Huumausaineiden suhteen on säädetty nollaraja. Tämä nollaraja koskee myös ilma –ja junaliikennejuopumusta. Nollaraja ei kuitenkaan koske vesiliikennejuopumusta. Siinä huumausaineiden käyttö olisi rangaistavaa tilanteessa, jossa alusta ohjailevan tai muuta turvallisuuteen vaikuttavaa tehtävää suorittavan kyky tehtävän vaatimaan suoritukseen on huonontunut. Vesiliikennejuopumus olisi rangaistavaa, josrikoksentekijän veren alkoholipitoisuus olisi vähintään 1,0 20 promillea tai hänellä olisi vähintään 0,44 milligrammaa alkoholia litrassa uloshengitysilmaa. Jos liikennevalvonnassa tulisi ilmi se, että tekijä on käyttänyt huumausainetta tuomittaisiin hänet rattijuopumuksesta eikä huumausaineen käyttörikoksesta.

Sillä ei ole väliä missä rattijuopumus saadaan selville eli yksityisellä piha-alueella syyllistyy rattijuopumukseen yhtä lailla kuin yleisellä tiellä.

Tuomioistuimen tulee määrätä tekoon syyllistynyt määräaikaiseen ajokieltoon. Lisäksi poliisi voi määrätä tekijän väliaikaiseen ajokieltoon ja ottaa häneltä ajokortin pois, jos häntä epäillään todennäköisyin syin syyllistyneen rattijuopumukseen , sen törkeään tekomuotoon tai huumaavien aineiden vaikutuksen alaisena tapahtuneesta rattijuopumuksesta.

Liikennevahinkoon syyllistynyt rattijuoppo on itse taloudellisessa vastuussa sekä itselleen, matkustajille että muille ulkopuolisille aiheutuneista vahingoista. Hän voi menettää oikeutensa myös liikenne- ja autovakuutuskorvauksiin.

Rikoslain 10 luvun, 5 §:ssä säädetään muun omaisuuden menettämisestä. 

Rikoksella tuotettu, valmistettu tai aikaansaatu taikka rikoksen kohteena ollut esine tai omaisuus on tuomittava valtiolle menetetyksi, jos sen hallussapito on rangaistavaa.

Rikoksella tuotettu, valmistettu tai aikaansaatu taikka rikoksen kohteena ollut esine tai omaisuus voidaan tuomita kokonaan tai osaksi menetetyksi, jos menettämisseuraamus on tarpeen:

Etenkin 2 momentin mukaan uusien rikosten ehkäisemiseksi, ja esine on erityisen sovelias rikoksen kohteeksi tai rikolliseen käyttöön.

Esitöiden mukaan rattijuopon auto voidaan tämän edellä olevan säännöksen mukaan konfiskoida, mutta oikeuskirjallisuudessa on ollut paljon keskustelua siitä onko rattijuopon auto rikoksentekoväline vai rikoksen kohde. Joskus myös auton menetetyksi tuomitseminen voi olla kohtuutonta, jos auto on arvokas, jos se on esim. maaseudulla asuvalle välttämätön kulkuväline tai jos perhe on riippuvainen autosta. Jos auto on muun kuin rikoksentekijän omistama, ei konfiskaatio ole mahdollista. Tällöin kuitenkin voidaan tuomita ajoneuvon arvo kokonaan tai osaksi menetetyksi.

Menettämisseuraamus on harkinnanvarainen. Esimerkiksi autoa ei olisi perusteltua konfiskoida ensimmäistä kertaa tekijän syyllistyttyä rattijuopumukseen.  

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]