Minilex - Lakipuhelin

Oikeusapu ja avustajan määrääminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Oikeusavun hakija voi saada oikeudenkäyntiavustajan, eli joko julkisen oikeusavustajan tai yksityisen avustajan, asiaansa ajamaan. Tämä on suuri etuus, sillä avustajan palkkiot ja kustannukset muodostavat suurimman osan oikeudenkäynnin kustannuksista. Julkinen oikeusavustaja on valtion oikeusaputoimistossa työskentelevä lakimies ja aina kelpoinen toimimaan avustajana. Yksityinen avustaja taas voi olla asianajaja tai luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja, joka on antanut suostumuksensa tehtävään.

Julkiset oikeusavustajat ovat valtion virkamiehiä ja oikeusavun antaminen kuuluu heidän virkatehtäviinsä. Heille ei siis määrätä korvausta hoitamistaan yksittäisistä asioista. Sen sijaan yksityiselle avustajalle vahvistetaan kussakin asiassa kohtuullinen palkkio tarpeellisista toimenpiteistä niihin käytetyn ajan perusteella ja välttämättömästä matkustamisesta johtuvasta ajanhukasta sekä korvaus kuluista. Jos oikeusapua annetaan korvauksetta, maksetaan yksityisen avustajan palkkio ja kulukorvaus kokonaisuudessaan valtion varoista, mutta muutoin siitä vähennetään oikeusavun saajan omavastuuosuuden määrä.

Oikeusavun saaja voi ehdottaa avustajakseen kelpoisuusvaatimukset täyttävää henkilöä, ja hänet tulee määrätä, jolleivat erityiset syyt toisin vaadi. Oikeusavun saajan ehdotuksesta poikkeamiseen on kuitenkin suhtauduttava varoen.

Oikeusapuun kuuluvat ne oikeusavustajan toimenpiteet, jotka ovat asiassa tarpeen ottaen huomioon asian laatu ja merkitys, riidan kohteen arvo ja olosuhteet kokonaisuudessaan. Tyypillisiä avustajan tehtäviä ovat esimerkiksi yhteydenpito syyttäjään, tuomioistuimeen ja muihin asianosaisiin taikka heidän avustajiinsa, asiakirjojen laatiminen sekä asian ajaminen tuomioistuimessa. Avustaja on velvollinen noudattamaan hyvää asianajotapaa toiminnassaan. Oikeusapupäätös voidaan myös rajoittaa kattamaan vain tietyt avustajan toimenpiteet, jos sitä pidetään perusteltuna. Tällaista päätöstä voidaan kuitenkin tarvittaessa myöhemmin muuttaa.

Oikeusapu kattaa avustajan tarpeelliset toimenpiteet lähtökohtaisesti enintään 80 tunnilta. Asiaa käsittelevä tuomioistuin voi kuitenkin päättää, että oikeusavun antamista jatketaan, jos siihen on erityinen syy ottaen huomioon oikeusavun saajan oikeusturvan tarve sekä asian laatu ja laajuus. Tuomioistuimen on tällöin määrättävä uusi enimmäistuntimäärä, joka ei ilman erityistä syytä voi kerrallaan ylittää 30 tuntia.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]