Minilex - Lakipuhelin

Oikeudenkäyntikulut korkeimmassa hallinto-oikeudessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Oikeudenkäyntikulut korkeimmassa hallinto-oikeudessa koostuvat muun muassa lakimiehelle maksettavasta palkkiosta, erilaisten selvitysten hankkimisesta aiheutuvista kustannuksista ja muista oikeudenkäyntiin liittyvistä kuluista. Lisäksi useimmissa asioissa tulee maksettavaksi tuomioistuimen perimä oikeudenkäyntimaksu, jota tosin ei lueta varsinaisiin oikeudenkäyntikuluihin. On todennäköistä, että oikeudenkäyntikulut muodostuvat erittäin suuriksi korkeimpaan hallinto-oikeuteen mentäessä, sillä sitä ennen asia on usein käsitelty jo alkuperäisen päätöksen tehneessä viranomaisessa ja alempiasteisessa hallintotuomioistuimessa.

Hävinnyt asianosainen ei automaattisesti joudu korvaamaan voittaneen osapuolen oikeudenkäyntikuluja, vaan korvausvelvollisuus on korkeimman hallinto-oikeuden harkinnassa. Korkein hallinto-oikeus voi myöntää oikeudenkäyntikulut korvattaviksi, jos erityisesti asiassa annettu ratkaisu huomioon ottaen olisi kohtuutonta, että yksityishenkilö joutuu pitämään oikeudenkäyntikulunsa vahinkonaan. Kohtuuttomuutta arvioidaan tapauskohtaisten seikkojen perusteella. Viranomaisen velvollisuuteen korvata yksityishenkilön oikeudenkäyntikulut vaikuttaa myös se, onko oikeudenkäynti aiheutunut viranomaisen virheestä. Käytännössä oikeudenkäyntikulut voi siis saada korvatuiksi esimerkiksi silloin, kun viranomainen on soveltanut lakia ilmeisen virheellisesti eikä kyse ole oikeudellisesti tulkinnanvaraisesta asiasta. Yksityistä asianosaista sen sijaan ei saa velvoittaa korvaamaan viranomaisen oikeudenkäyntikuluja, ellei hän ole esittänyt ilmeisen perusteetonta vaatimusta.

Käytännössä jutun hävinnyt viranomainen joutuu yleensä korvaamaan jutun voittaneen yksityisen asianosaisen oikeudenkäyntikulut. Muunlainen ratkaisu on mahdollinen vain erityistapauksissa ja on todella harvinaista, että yksityishenkilö velvoitetaan korvaamaan viranomaisen oikeudenkäyntikulut. Kynnys sille, että vaatimusta pidettäisiin ilmeisen perusteettomana, on siis korkea. Lisäksi on huomioitava, että tuomioistuinprosessia mahdollisesti edeltäneen oikaisuvaatimuksen laatimisesta aiheutuneita kuluja ei korvata. Myöskään itse kirjoitetun valituskirjelmän laatimiseen kuluneesta ajasta ei voi lähtökohtaisesti saada korvausta, vaan valituskirjelmän laatimisesta aiheutuneiden kulujen on oltava konkreettisia, jotta ne voisivat tulla korvattaviksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]