Minilex - Lakipuhelin

Oikeudenkäyntikulut käräjäoikeudessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Oikeudenkäyntikulut käräjäoikeudessa muodostuvat oikeudenkäyntimaksusta, todistajille maksettavista korvauksista, mahdollisista kuulutuskustannuksista tai esimerkiksi asiakirjamaksuista sekä avustajan pakkiosta, joka voi helposti muodostua suurimmaksi kulueräksi oikeudenkäynnissä. Oikeusapua saavan kulut korvataan valtion varoista. Lisäksi vakavasta rikoksesta epäilty voi saada valtion varoilla itselleen puolustajan ja seksuaalirikoksen tai perheväkivallan uhri taas maksuttoman avustajan tai tukihenkilön.

Vuoden 2016 alusta alkaen tuomioistuinmaksut käräjäoikeudessa ovat olleet esimerkiksi 250 euroa rikosasiassa, lähestymiskieltoasiassa ja ulosoton muutoksenhakuasiasoissa sekä sellaisissa asioissa, joissa sovinto ei ole sallittu.

Riita- ja maaoikeusasiassa oikeudenkäyntimaksu on 500 euroa, joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta. Hakemusmaksu puolestaan on yleensä 250 euroa, mutta esimerkiksi avioeroasiassa käsittelyn hinta poikkeaa tästä. Myös konkurssi- ja saneerausmenettelyissä maksut voivat vaihdella esimerkiksi sen mukaan asetetaanko hakija konkurssiin tai aloitetaanko saneerausmenettely. Konkurssiasiassa maksua ei välttämättä peritä lainkaan, jos konkurssi jatkuu julkisselvityksenä.

Käsittelymaksua ei käräjäoikeudessa kuitenkaan peritä esimerkiksi eräissä lastensuojelu-, sosiaali- tai terveydenhuoltopalveluja tai etuuksia koskevissa asioissa, yksityishenkilön velkajärjestelyä koskevissa asioissa tai oikeusavun myöntämistä koskevissa asioissa. Oikeudenkäyntimaksua ei myöskään peritä sellaisissa tilanteissa, kun tuomioistuin muuttaa ulosottomiehen päätöstä muutoksenhakijan eduksi tai kun tuomioistuin määrää lähestymiskiellon. Maksuttomia ovat myös esimerkiksi virallisen syyttäjän ajamat rikosasiat ja monet viranomaiset ovat vapaita oikeudenkäyntimaksuista. Lisäksi, jos maksun perimisen katsotaan olevan ilmeisen kohtuutonta, voidaan päättää, ettei sitä peritä. Oikeudenkäyntimaksut lankeavat asian vireillepanijan, muutoksenhakijan tai suoritteen tilaajan maksettaviksi.

Todistajille maksettavat kulut koostuvat matkakuluista halvimmalla kulkuneuvolla, taloudellisesta menetyksestä sekä päivärahasta, joka riippuu ajasta joka matkoihin ja istunnossa olemiseen kului. Jos todistajan on yövyttävä asian käsittelypaikkakunnalla myös yöpymisen kohtuulliset kulut korvataan. Todistelukulut maksetaan valtion varoista, jos todistajan on nimennyt virallinen syyttäjä tai oikeusapua saava asianosainen. Jos todistajan nimennyt asianosainen ei saa oikeusapua, todistajan kulut lankeavat hänen maksettavikseen. Tällaisessa tilanteessa todistaja voi esittää oikeudessa korvausvaatimuksensa, josta tuomioistuin päättää kuultuaan asianosaisia.

Oleellista on huomata, että varsin usein tuomioistuin velvoittaa jutun hävinneen korvaamaan voittaneenkin oikeudenkäyntikulut. Tästä säännöstä on kuitenkin jonkin verran poikkeuksia.

 

Yhteenveto

  • Oikeudenkäyntikulut käräjäoikeudessa muodostuvat oikeudenkäyntimaksusta, todistajille maksettavista korvauksista, mahdollisista kuulutuskustannuksista tai esimerkiksi asiankirjamaksuista sekä avustajan palkkiosta.
  • Oikeusapua saavan kulut korvataan valtion varoista.
  • Kulujen suuruus riippuu käsiteltävästä asiasta ja sen yksityiskohdista.
  • Jotkut asiat ovat maksuttomia, kuten esimerkiksi virallisen syyttäjän ajamat rikosasiat.
  • Useimmiten oikeudenkäyntikulut korvaa hävinnyt osapuoli myös voittaneen osapuolen osalta, mutta tähän sääntöön kuuluu myös poikkeuksia.

 

Summary in English

  • Litigation costs in the district court consist of the trial fee, compensation paid to witnesses, possible advertising costs or, for example, document fees and the assistant's fee.
  • The expenses of the person receiving legal aid are reimbursed from state funds.
  • The amount of expenses depends on the matter under consideration and its details.
  • Some cases are free of charge, such as criminal cases pursued by the official prosecutor.
  • Most often, the losing party reimburses the court costs for the winning party as well, but there are exceptions to this rule.

 

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Mikä oikeudenkäynnissä maksaa?

Oikeudenkäynnille ei ole mitään tiettyä hintaa, sillä kulujen suuruus riippuu käsiteltävästä asiasta ja siihen liittyvistä yksityiskohdista. Esimerkiksi avioerohakemuksille, rikosasioille, lähestymiskieltoasioille ja riita- ja maaoikeusasioille on annettu oikeudenkäyntimaksun suuruus. Lisäksi oikeudenkäynnissä maksaa oikeudenkäyntiavustajan palkkio, todistajien korvaukset, sekä mahdolliset kuulutuskustannukset, asiakirjamaksut ja avustajan palkkio. Useimmiten jutun hävinnty osapuoli velvoitetaan kattamaan kummankin osapuolen oikeudenkäyntikulut, mutta tähän sääntöön löytyy poikkeuksia. 

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]