Minilex - Lakipuhelin

Oikeudenkäyntikulut riita-asioissa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kun yksityiset henkilöt tai yritykset selvittävät erimielisyyksiään oikeusteitse, on kyseessä riita-asia. Riita-asian oikeudenkäyntikulut muodostuvat oikeudenkäyntimaksuista, asianajopalkkioista, todistajien palkkioista ja muista vastavista kuluista. Oikeudenkäyntikulujen suuruus riippuu hyvin paljon käsiteltävästä asiasta. Laajojen asiakokonaisuuksien ratkominen saattaa nostaa oikeudenkäyntikulut hyvinkin suuriksi.

Riita-asioissa, joissa sovinto on sallittu eli dispositiivisissa riita-asiaoissa, pääsääntönä on, että hävinnyt osapuoli maksaa oikeudenkäyntikulut. Hävinnyt osapuoli maksaa siis myös vastapuolelle oikeudenkäynnistä aiheutuneet kulut. Kohtuulliset ja tarpeelliset kulut korvataan vastapuolelle täysimääräisesti. Jos vastapuoli on suorittanut tarpeettomia toimia tai aiheutuneet kulut ovat muuten kohtuuttomia, ei kuluja korvata täysimääräisesti. Kulujen korvaaminen on pääsääntö, johon on kuitenkin poikkeuksia. Kuluja voidaan alentaa esimerkiksi, jos oikeustila on ollut asian osalta niin epäselvä, että oikeudenkäyntiä on pidetty tarpeellisen myös häviävän osapuolen osalta. Jos kulut ovat kohtuuttomia, eivät ne tule täysimääräisesti hävinneen maksettaviksi. Lisäksi esimerkiksi häätö- ja velkomusasioissa on erikseen säädetty kuluista.

Oikeudenkäynti ei aina pääty toisen osapuolen voittoon ja toisen häviöön. Kantajan vaatimuksista voidaan hyväksyä osa, jolloin saattaa syntyä ns. tasatilanne. Tasatilanteissa kulut jäävät yleensä osapuolten itse maksettaviksi.

Niin sanotuissa indispositiivisissa riita-asioissa eli riita-asioissa, joissa sovinto ei ole sallittu, kulut jäävät lähtökohtaisesti osapuolten omaksi vahingoksi. Riita-asioita, joissa ei sallita sovintoa, ovat esimerkiksi lasten huoltoa koskevat riidat. Tästäkin pääsäännöstä on poikkeuksia. Jos on olemassa erityinen syy velvoittaa hävinnyt osapuoli maksamaan myös vastapuolen oikeudenkäyntikulut, tuomioistuin voi päättää kulujen määräämisestä hävinneelle osapuolelle.

Oikeudenkäyntikulujen korvaaminen vaihtelee asian laadun ja oikeudenkäynnin lopputuloksen mukaan. Usein syntyykin tilanteita, joissa kulujen korvaaminen ei ole itsestään selvää. Tällöin kannattaa kääntyä lakimiehen puoleen selvyyden saamiseksi. Erityisesti kulujen kasvaessa merkittäviksi, on osapuolten kannalta tärkeää olla selvillä niiden jakautumisesta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]