Minilex - Lakipuhelin

Kunnianloukkaus oikeuttaa vahingonkorvaukseen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kunnianloukkauksia voi tapahtua muunkin kuin median toimesta. Myös yksityishenkilö voi loukata toisen kunniaa ja joutua tästä vahingonkorvausvelvolliseksi. Lainsäädännössämme kunnianloukkaus on rikos, ja kyseeseen voi tulla joko tavallinen tai törkeä kunnianloukkaus riippuen teon vakavuusasteesta.

Jos joku esittää toisesta valheellisen tiedon tai vihjauksen siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle, taikka muilla tavoin halventaa toista, voi tästä seurata sakkoja. Vahingonkärsijällä on oikeus vaatia vahingonkorvausta kunnianloukkauksesta aiheutuneen kärsimyksen perusteella.

Kunnianloukkauksena pidetään myös sitä, että joku esittää kuolleesta henkilöstä valheellisen tiedon tai vihjauksen siten, että teko on omiaan aiheuttamaan kärsimystä henkilölle, joka oli vainajalle erityisen läheinen. Tällaisella erityisen läheisellä henkilöllä on oikeus saada vahingonkorvausta vainajaan kohdistuneesta loukkauksesta.

Törkeästä kunnianloukkauksesta on kyse, jos halventavalla teolla aiheutetaan loukatulle suurta kärsimystä tai erityisen suurta vahinkoa ja rikos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä. Tällaiseen tekoon syyllistynyt voi saada rangaistukseksi sakkoja tai vankeutta enintään kuusi vuotta. Myös törkeässä teossa loukkauksen kohteella on luonnollisesti oikeus saada vahingonkorvausta.

Kaikki mahdoliset arvostelutilanteet, eivät tule kuitenkaan rangaistaviksi kunnianloukkauksena vaan laissa on säännelty yleisestä arvostelusta, jota ei pidetä kunnianloukkauksena. Kyseessä ei ole kunnianloukkaus, jos arvostellaan kohtuuden rajoissa pysyen toisen toimintaa julkisessa toiminnassa kuten politiikassa, elinkeinoelämässä tai julkisessa virassa, tai kun puhutaan yleiseltä kannalta merkittävistä asioista. Kuitenkin jos edellä mainituissa tilanteissa käytetään erittäin loukkaavaa tai solvaavaa kieltä, tai muulla tavoin ylitetään hyväksyttävän arvostelun raja, tekoa pidetäänkin rangaistavana kunnianloukkauksena. 

Kunnianloukkaussäännösten soveltumista arvioidaan tapauskohtaisesti ja siten kyse on aina yksityiskohtien arvioinnista, joten ongelmatilanteissa kannattaa ottaa yhteyttä lakimieheen. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]