Minilex - Lakipuhelin

Konkurssipesään kuuluvan omaisuuden realisointi

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Konkurssipesään kuuluvan omaisuuden realisointi eli rahaksi muuttaminen on yksi pesänhoitajalle konkurssilaissa määrätyistä tehtävistä. Realisoinnin tarkoituksena on saada velkojen maksamiseksi tarpeellinen määrä velallisen omaisuutta muutettua rahaksi ja turvata näin ollen velkojien maksunsaanti. Ylintä päätösvaltaa konkurssipesässä käyttävät velkojat, ja pesänhoitajan onkin omaisuuden realisointia toteuttaessaan noudatettava velkojainkokouksen tekemiä päätöksiä. Realisointia koskeva päätösvalta voidaan myös velkojainkokouksen päätöksellä erikseen siirtää pesänhoitajalle, jolloin hän saa toimia itsenäisesti asetetuissa rajoissa. Pesänhoitaja voi poikkeuksellisesti itse päättää sellaisista velkojien päätettäviksi kuuluvista toimenpiteistä, joita ei voida lykätä aiheuttamatta konkurssipesälle haittaa. Tällöin esimerkiksi nopeasti arvonsa menettävää omaisuutta voidaan realisoida jo ennen velkojilta päätöksen saamista, mutta pesänhoitajan on aina ennen vastaavia toimenpiteitä mahdollisuuksiensa mukaan kuultava velkojatoimikuntaa tai suurimpia velkojia.

Konkurssipesään kuuluva omaisuus on muutettava rahaksi joutuisasti ja myyntitapa valittava niin, että omaisuudesta saadaan mahdollisimman hyvä myyntitulos. Pesänhoitajan tulee selvittää omaisuuden käypä arvo myyntiä varten. Lähtökohtana omaisuuden arvostamisessa toimii laadittu jakoluettelo, ja pesähoitaja voi käyttää myös esimerkiksi asiantuntijoita apunaan. Jos velallinen on hakenut muutosta konkurssiin asettamista koskevaan päätökseen, tuomioistuin voi velallisen vaatimuksesta kieltää konkurssipesää myymästä omaisuutta enempää kuin on välttämätöntä tappioiden välttämiseksi tai konkurssipesän hallinnosta ja omaisuuden hoidosta aiheutuvien kustannusten maksamiseksi taikka antaa muita myyntiä rajoittavia määräyksiä. 

Omaisuuden realisoinnissa tulee sen laadusta riippuen käyttää ensisijaisesti vapaaehtoista myyntiä kuten internetilmoituksia, loppuunmyyntiä, toimeksiannon johdosta tapahtuvaa myyntiä taikka huutokauppaa. Pesänhoitaja ei saa hankkia konkurssipesään kuuluvaa omaisuutta itselleen, eikä omaisuutta saa myydä tai muuten luovuttaa hänen käyttämälleen avustajalle eikä hänen tai avustajan läheiselle. Konkurssipesään kuuluvaa omaisuutta voidaan myydä ulosottokaaren mukaisessa järjestyksessä konkurssipesän hakemuksen perusteella, jos ulosottomies siihen suostuu. Suostumusta ei kuitenkaan vaadita, mikäli myytävänä on kiinteistö. Konkurssipesään kuuluvan omaisuuden ulosmittaus raukeaa, kun omaisuus myydään. Kun konkurssipesä on selvitetty ja pesään kuuluva omaisuus on realisoitu, saadut varat on jaettava viivytyksettä velkojille. 

Konkurssipesä voi lähtökohtaisesti myydä konkurssipesään kuuluvaa panttiomaisuutta vain panttivelkojan suostumuksella. Jos panttivelkaa ei makseta, panttioikeus pysyy voimassa omaisuuden myynnistä huolimatta. Jos panttivelkoja ei anna suostumusta panttiomaisuuden myyntiin, tuomioistuin voi myöntää konkurssipesälle luvan myydä se. Luvan edellytyksenä on, että omaisuudesta on tehty konkurssipesälle omaisuuden käyvän kauppa-arvon ylittävä ostotarjous, eikä panttivelkoja saata todennäköiseksi, että omaisuudesta saataisiin muutoin parempi myyntitulos. Konkurssipesä voi myös hakea panttiomaisuuden myyntiä ulosottokaaren säännösten mukaisesti, kun konkurssin alkamisesta on kulunut kolme vuotta. Panttioikeus ei pysy voimassa ulosottokaaren mukaisessa huutokaupassa. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]