Minilex - Lakipuhelin

Ajo-opetusluvan myöntäminen yksityishenkilölle

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ajokortin saamiseksi on ensin osallistuttava pakolliseen kuljettajaopetukseen. Vaihtoehtoina on osallistua joko autokouluopetukseen tai opetusluvalla annettavaan opetukseen. Opetusluvalla on mahdollista antaa ajo-opetusta esimerkiksi omalle lapselle. Koska nykyään autokoulut ovat kalliita, saattaa ajo-opetuksen antaminen sukukulaiselle opetusluvalla olla houkutteleva vaihtoehto. Opetusluvalla voi antaa pakollisen opetuksen ajotunnit, mutta ensimmäisen ajokortin suorittajan koulutus ennen ajo-opetuksen aloittamista ja riskientunnistamiskoulutus ennen ajokoetta tulee hankkia autokoulusta tai muulta viranomaisen hyväksymältä kouluttajalta.

Opetusluvan myöntää hakemuksesta Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, ja lupaa haetaan Traficomin palveluntuottajan Ajovarman palvelupisteessä. Opetuslupa oikeuttaa vain luvassa mainitun henkilön tai henkilöiden opettamiseen ja vain luvassa mainitussa ajo-oikeuden luokassa. Opetuslupaan merkittään luvanhaltija, opetettava sekä ajo-oikeuden luokka. Opetuslupa on voimassa sille merkityn määräajan, mutta korkeintaan siihen saakka, kun opetettava tai kahdesta opetettavasta jälkimmäinen on suorittanut kuljettajantutkinnon hyväksytysti. Henkilöauton opetuslupa myönnetään 3 vuodeksi ja se voidaan myöntää aikaisintaan 2 vuotta ennen kuin opetettava täyttää 18 vuotta. Muiden ajoneuvoluokkien opetusluvat myönnetään 9 kuukaudeksi ja aikaisintaan 6 kuukautta ennen kuin opetettava täyttää kyseisen ajokortin saamisen vähimmäisiän.

Opetusluvan voi saada vähintään 25-vuotias henkilö henkilöauton, mopon, mopoauton tai moottoripyörän ajo-opetuksen antamiseen, jos henkilöllä on ollut opetusta vastaava ajokortti vähintään 5 vuotta. Kuorma- ja linja-auton ajo-opetusta varten opetuslupa voidaan myöntää vain kuljetusalan tutkintoon johtavan oppisopimuskoulutuksen yhteydessä, jolloin opettajalla on oltava liikenneopettajalupa. Muista opetusluvan myöntämisen edellytyksistä säädetään erikseen ajokorttiluokittain. Lisäksi opettajan tulee soveltua opettajaksi myös henkilökohtaisten ominaisuuksiensa puolesta, mikä tarkoittaa sitä, ettei hän ole esimerkiksi ollut ajokiellossa viimeisen vuoden aikana liikennerikoksen takia tai muuten osoittanut olevansa ilmeisen sopimaton tehtävään.

Yhdelle opetusluvalle voidaan merkitä kaksi opettajaa, jos he molemmat ovat lähisukulaisia (vanhempi, huoltaja, isovanhempi, sisarus, lapsi tai lapsenlapsi) opetettavalle tai molemmille opetettaville. Yhdellä opetusluvalla voi olla kaksi opetettavaa, jos he molemmat ovat lähisukulaisia opettajalle tai molemmille opettajille. Saman oppilaan opettamiseksi voi hakea useita opetuslupia eikä niiden määrää ole oppilaskohtaisesti rajoitettu. Opetuslupia muun kuin lähisukulaisen opettamiseksi voidaan myöntää korkeintaan kolme kolmen vuoden aikana. Opetuslupien määrää ei ole kuitenkaan rajoitettu, jos opettaja on opetettavan lähisukulainen. Sukulaisuussuhteet tarkistetaan väestötietojärjestelmästä.

Ennen kuljettajaopetuksen aloittamista on huomioita myös opetusajoneuvoon asennettavat varusteet. Opetuspoljin on pakollinen varuste kuljettajaopetusta annettaessa kaikissa B-, C1- ja C-luokan ajoneuvoissa (eli henkilö- ja kuorma-autoissa) sekä tietyissä muissa ajoneuvoissa. Opetuspolkimen saa asentaa itse. Lisäksi opetusajoneuvoon on kiinnitettävä lisäpeili, jotta opettaja voi seurata liikennettä myös ajoneuvon takana, sekä opetuskolmio. Opetusajoneuvoa ei kuitenkaan tarvitse enää muutoskatsastaa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]