Minilex - Lakipuhelin

Liikenneonnettomuuteen osallisen auttamisvelvollisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Laissa määrätään, että tienkäyttäjän on liikenneonnettomuuteen osallisena heti pysähdyttävä ja kykyjensä mukaan avustettava onnettomuudessa vahingoittuneita tai avuttomaan tilaan jääneitä sekä muutoinkin osallistuttava niihin toimenpiteisiin, joihin onnettomuus antaa aihetta. Tienkäyttäjällä tarkoitetaan jokaista, joka on tiellä tai sillä olevassa ajoneuvossa tai raitiovaunussa. Auttamisvelvollisuus koskee siis myös kävelijää. Velvollisuus on olemassa myös, vaikkei liikenneonnettomuus olisikaan aiheutunut onnettomuuteen osallisen henkilön syystä. Onnettomuuteen osallinen on luonnollisesti velvollinen tarvittaessa avustamaan pyrkimyksissä kuljettaa loukkaantunut sairaalahoitoon. Tilanteesta riippuen hän voi joutua kuljettamaan henkilön jopa omalla ajoneuvollaan. Tämä yleinen auttamisvelvollisuus on kuitenkin myös sellaisellakin tienkäyttäjällä, joka ei ole osallinen onnettomuuteen.

Onnettomuuteen osallisen henkilön on näin ollen pysähdyttävä onnettomuuspaikalle ja aloitettava tarvittavat pelastustoimet esimerkiksi soittamalla hätänumeroon ja toimimalla sieltä saatujen ohjeiden mukaan. Henkilö, joka laiminlyö tämän velvollisuuden ja pakenee onnettomuuspaikalta, on tuomittava liikennepaosta tieliikenteessä sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi. Liikennepakoon voi näin ollen syyllistyä vain kuljettaja, joka on onnettomuudessa osallisena. Kuitenkin kuka tahansa onnettomuustilanteessa auttamisvelvollinen on tuomittava heitteillepanosta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi, jos hän jättää avuttomaan tilaan henkilön, josta hän on velvollinen huolehtimaan, ja siten aiheuttaa vaaraa tämän hengelle tai terveydelle.

Lisäksi silloin kun heitteillepanon tai liikennepaon tunnusmerkistö ei täyty, voi tulla kysymykseen pelastustoimien laiminlyönti, josta on tuomittava sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi. Pelastustoimien laiminlyönti voi tulla kyseeseen silloin, kun henkilö tietää toisen olevan hengenvaarassa tai vakavassa terveyden vaarassa ja on tälle antamatta tai hankkimatta sellaista apua, jota henkilöltä voitaisiin tilanteessa edellyttää.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]