Minilex - Lakipuhelin

Virkamiehen väkivaltainen vastustaminen - KKO:1986-II-1

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Virkamiehen väkivaltainen vastustaminen
    Lievä pahoinpitely

Korkeimman oikeuden ratkaisussa 1986-II-1 oli kysymys virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta sekä lievästä pahoinpitelystä. Tapahtumat olivat lähteneet liikkeelle siitä, kun A oli mennyt poliisilaitoksen päivystyshuoneeseen. A oli mm. metelöinyt siellä, kieltäytynyt käskystä huolimatta poistumasta sekä pidätettyjen säilöön kuljetettaessa väkivaltaa käyttäen tehnyt vastarintaa virkatehtävää suorittaneille poliiseille L:lle ja T:lle. A oli tahallaan pahoinpidellyt L:ää potkimalla ja puremalla sekä samalla repinyt tämän haalarit. A oli lisäksi tahallaan aiheuttanut vammoja T:lle puremalla ja potkimalla sekä jaloista vetämällä, jolloin T kaaduttuaan toistuvasti lattialle oli saanut verinaarmuja käteensä ja hänen vaatteensa olivat likaantuneet.

Asiaa käsiteltiin ensiasteena Uudenkaupungin raastuvanoikeudessa. Raastuvanoikeus katsoi esitetyn näytön selväksi ja tuomitsi A:n vahingonteosta, julkisen kotirauhan rikkomisesta, virantoimituksessa olevan virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, pahoinpitelystä sekä levästä pahoinpitelystä 4 kuukaudeksi 15 päiväksi ehdolliseen vankeuteen. Lisäksi A velvoitettiin maksamaan vahingonkorvausta L:lle ja T:lle.

A valitti raastuvanoikeuden tuomiosta hovioikeuteen. Hovioikeus katsoi, että A:n syyksi luetut L:ään ja T:hen kohdistuneet lievät pahoinpitelyt sisältyivät A:n syyksi luettuun virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen eikä niitä ollut luettava A:n syyksi eri rikoksina. Koska virkamiehen väkivaltainen vastustaminen oli tapahtunut A:n ollessa kiihtyneessä mielentilassa veljensä säilöönoton johdosta, hovioikeus katsoi vastustamisen tapahtuneen erittäin lieventävien asianhaarojen vallitessa. Siksi hovioikeus muutti raastuvanoikeuden päätöstä ja tuomitsi A:n julkisen kotirauhan rikkomisesta ja erittäin lieventävien asianhaarojen vallitessa tapahtuneesta väkivaltaisesta vastustamisesta 40 päiväsakkoon.

T valitti hovioikeuden päätöksestä korkeimpaan oikeuteen, joka myönsi valitusluvan. Korkein oikeus katsoi, että A on T:n kuljettaessa häntä pidätettyjen säilöön tehnyt hänelle vastarintaa, josta on aiheutunut kipua. T:n ei ole kuitenkaan näytetty saaneen vastustamisesta ruumiinvammaa. Korkein oikeus ei muuttanut hovioikeuden tuomiota, sillä se katsoi hovioikeudessa määrätyn korvauksen kohtuulliseksi.

 


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]