Minilex - Lakipuhelin

Virkamiehen väkivaltainen vastustaminen - KKO:2008:78

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Virkamiehen väkivaltainen vastustaminen
    Julkisen vallan käyttö

Tapauksessa A oli uhkaamalla käyttää väkivaltaa vaatinut terveyskeskuslääkäriä uusimaan hänen lääkemääräyksensä. Lääkemääräyksen antamista ei pidetty julkisen vallan käyttöä sisältävänä toimena. A:n ei siten katsottu menettelyllään syyllistyneen virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen.

Laissa määritellään julkista valtaa käyttäväksi henkilöksi sitä, jonka tehtäviin lain tai asetuksen nojalla kuuluu antaa toista velvoittava määräys tai päättää toisen edusta, oikeudesta tai velvollisuudesta taikka joka lain tai asetuksen nojalla tehtävässään tosiasiallisesti puuttuu toisen etuun tai oikeuteen

Lain mukaan se, joka käyttää tai uhkaa käyttää väkivaltaa pakottaakseen virkamiehen tekemään tai jättämään tekemättä julkisen vallan käyttöä sisältävän virkatoimen, muuten käyttää tai uhkaa käyttää väkivaltaa sellaisen virkatoimen johdosta sitä suorittavaa virkamiestä vastaan on tuomittava virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Syyttäjä vaati käräjäoikeudessa rangaistusta virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Syytteen mukaan A oli uhannut käyttää väkivaltaa. Käräjäoikeus katsoi A:n syyllistyneen menettelyllään virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen. Käräjäoikeus katsoi, että asiassa oli tullut selvitetyksi, että A oli menetellyt syytteessä kerrotulla tavalla.

Hovioikeus katsoi A:n syyksi laittoman uhkauksen. Hovioikeus katsoi, että B:n virkatoimissa ei ollut kysymys julkisen vallan käyttämisestä eikä teko siten täyttänyt virkamiehen väkivaltaisen vastustamisen tunnusmerkistöä. A oli uhkauksellaan yrittänyt pakottaa B:tä päästämään hänet vastaanotolleen ja uusimaan hänen lääkemääräyksensä. Toiminta oli tosiasiallista suorittavaa toimintaa, joka ei ollut julkisen vallan käyttämistä. Kyseisiä terveydenhoitopalveluja oli saatavilla myös yhtälailla yksityisen kuin julkisen terveydenhuollon piirissä. Näin ollen B:n virkatoimissa ei ollut kyse julkisen vallan käyttämisestä.

Käräjäoikeus ei muuttanut hovioikeuden lopputulosta. Korkein oikeus totesi, että lääkemääräyksen antaminen tai uusiminen ei yleensä ole toimi, joka sisältäisi rikoslaissa tarkoitettua julkisen vallan käyttöä. Näin ollen A:han kohdistettu syyte virkamiehen väkivaltaisen vastustamisen tunnusmerkistö ei täyty.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]