Minilex - Lakipuhelin

Ajoneuvon kuljettaminen työntämällä - KKO:2003:138

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Liikennerikos

Tapauksessa syyttäjä oli vaatinut A:lle rangaistusta ajoneuvon kuljettamisesta oikeudetta rikoslain 23 luvun 10 §:n nojalla. A oli työntänyt ilman ajo-oikeutta yleisellä tiellä autoa, jonka moottori oli ollut työntämishetkellä sammuksissa, ja ohjannut autoa ohjauspyörää käännellen.

Käräjäoikeus tuomitsi A:n rangaistukseen kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta, sillä vanhassa korkeimman oikeuden ratkaisussa 1972 II 59 oli katsottu, että moottoria käynnistämättä tapahtunut auton kuljettaminen oli auton kuljettamista ilman asianmukaista ajolupaa.

A:n valitettua tuomiosta hovioikeus pysytti käräjäoikeuden tuomion viitaten oikeuskäytäntöön, jossa ajoneuvon kuljettamiseksi oli määritelty ajoneuvon ohjaaminen sen hallintalaitteita käyttämällä.

Korkein oikeus totesi, ettei laissa ollut määritelty, millainen toiminta oli moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettamista. Se katsoi tilanteen aiemmissa ennakkopäätöksissä vallinneista olosuhteista poikkeavaksi, sillä auto ei ollut liikkunut alamäen vaan työntämisen vaikutuksesta, minkä lisäksi A ei ollut ohjannut autoa sen sisäpuolella istuen auton ollessa liikkeellä. Lisäksi työntämällä saavutettu nopeus jää korkeimman oikeuden mukaan tavallisesti niin lyhyeksi, ettei ohjaaminen ole omiaan aiheuttamaan vaaraa muille tienkäyttäjille.

Korkein oikeus hylkäsi syytteen, koska sen mukaan ei ollut perusteltua edellyttää ajo-oikeutta auton liikuttelulle ja ohjaamiselle kuvatulla tavalla.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]