Minilex - Lakipuhelin

Osakkeenomistajan asiavaltuuden menettäminen – KKO:2004:18

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Asiavaltuus
    Osakeyhtiö
    Yhtiöjärjestyksen kohtuullistaminen

Tapauksessa kiinteistöosakeyhtiön osakkeenomistajat A ja B vaativat kanteessaan yhtiöjärjestyksen kohtuullistamista. Käräjäoikeus hylkäsi kanteen, jonka jälkeen A ja B valittivat hovioikeuteen. Asian ollessa vireillä hovioikeudessa, A ja B myivät osakkeensa edelleen C:lle, joka puolestaan myi osakkeet edelleen D:lle. Omistajaosapuolet tekivät kirjallisen sopimuksen, jonka mukaan A ja B jatkavat edelleen kanteen ajamista omissa nimissään ja vastaavat yksin oikeudenkäyntikuluista. Kanteen menestyessä, jokaisella sopijapuolella olisi itsenäinen oikeus vaatia omalta omistusajaltaan liikaa maksamansa vastikkeiden määrät. Hovioikeus jätti kanteen tutkimatta ja poisti käräjäoikeuden tuomion.

Tapauksessa oli kyse asiavaltuudesta, eli oliko A:lla ja B:llä oikeus jatkaa kanteen ajamista hovioikeudessa ja korkeimmassa oikeudessa sen jälkeen, kun he olivat myyneet omistamansa osakkeet. Arvioitavana oli myös kysymys alkuperäisten ja myöhempien omistajien tekemän sopimuksen vaikutuksesta A:n ja B:n asiavaltuuteen.

Korkein oikeus poisti hovioikeuden päätöksen ja jätti asian käräjäoikeuden tuomion varaan. Korkeimman oikeuden mukaan A:lla ja B:llä ei ollut asiavaltuutta ja sen puuttumisen vuoksi valituksia hovioikeuteen ja korkeimpaan oikeuteen ei voitu tutkia. Asiavaltuutta ei voitu myöskään perustaa omistajaosapuolten tekemään sopimukseen, eikä sopimuksella ollut merkitystä asiassa.

Korkein oikeus painotti perusteluissaan, että asiavaltuus eli oikeus esittää omissa nimissään vaatimuksia oikeudenkäynnissä ilmenee laista, ja kyseessä on ehdoton prosessinedellytys josta ei voida poiketa. Tämän vuoksi asianosaiset eivät myöskään voi siitä sitovasti sopia lain säännöksistä poiketen.

Korkein oikeus totesi myös, että vain osakkeenomistajilla on oikeus vaatia yhtiöjärjestyksen kohtuullistamista, koska tällainen vaatimus tarkoittaa puuttumista yhtiöjärjestykseen, eikä tällaista oikeutta voi olla yhtiön ulkopuolisilla henkilöillä. Osakkeenomistajan myydessä osakkeensa, hän menettää samalla kaikki oikeutensa, jotka osakkeisiin liittyvät. A ja B myivät osakkeensa edelleen C:lle ja menettivät samalla osakkeenomistajan asemansa. Heillä ei voinut tämän jälkeen olla enää oikeutta jatkaa kanteen ajamista omissa nimissään hovioikeudessa ja korkeimmassa oikeudessa.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]