Minilex - Lakipuhelin

KKO:1999:54

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Asianomistaja
    Virkamiehen väkivaltainen vastustaminen

Tapauksessa on kyse virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta ja asianomistajan käsitteestä. Käräjäoikeus oli virallisen syyttäjän ja B:n asianomistajana ajaman syytteen johdosta lukenut A:n syyksi virkamiehen väkivaltaisen vastustamisen. A oli halunnut saada virkamies B:n ryhtymään A:n määräämään toimeen, ja oli tehostanut sanallista määräystään teräaseella uhkaamalla.

 

Korkein oikeus oli katsonut, että virkamiehen väkivaltainen vastustaminen on sellainen viranomaiseen kohdistuva rikos, jonka syyteoikeus on viralliselle syyttäjälle kuuluvaa. Korkein oikeus perusteli ratkaisuaan myös sillä, että kuvaus teosta ei täyttänyt laittoman uhkauksen kriteereitä. 

 

B:tä ei ollut pidetty tapauksessa asianomistajana. Kuitenkin, jos syytteessä ollut kuvaus teosta olisi täyttänyt laittoman uhkauksen tunnusmerkistön, voisi olla mahdollista, että B:tä oltaisiin voitu pitää myös asianomistajana. Tässä tapauksessa kuitenkin laittoman uhkauksen tunnusmerkistöön kuuluvien oikeustosiseikkojen puuttuessa B:tä ei voitu pitää asianomistajana.

 


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]