Minilex - Lakipuhelin

Törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen useaan kertaan - KKO:2006:101

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Ajokielto
    Seuraamus
    Ajo-oikeus
    Ajo-oikeudetta ajo

Kyseisessä tapauksessa henkilö oli vaarantanut törkeästi liikenneturvallisuuden kaksi kertaa sekä tehnyt muita liikennerikoksia. Henkilö oli molemmilla kerroilla paennut poliisia ja käyttänyt ylinopeutta ja rikkonut muita liikennesääntöjä. Henkilö oli teot tehdessään ollut ajokiellossa. Ajokielto on seuraamus, jolla pyritään estää kuljettajan liikkuminen liikenteessä silloin, kun häneltä katsotaan puuttuvat ajamiseen tarvittavat edellytykset.

Rikkomusten vuoksi henkilö tuomittiin käräjäoikeudessa yhteiseen kolmen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja ajokieltoon. Ajokielto määrättiin siten, että huomioon otettiin henkilön ajo-oikeuden tarve työssä sekä toimeentulossa. Käräjäoikeuden mukaan henkilö ei ollut syyllistynyt toistuvasti törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, joten ajokiellon vähimmäispituus oli sen vuoksi kolme kuukautta.

Syyttäjä valitti hovioikeuteen ja vaati ajokiellon pidentämistä, sillä käräjäoikeus oli syyttäjän mukaan alittanut lain mukaisen ajokiellon vähimmäispituuden. Syyttäjän mukaan henkilö oli syyllistynyt kahdesti törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, joten uusintarikoksissa ajokiellon pituus on vähintään yksi vuosi. Hovioikeus kuitenkin jatkoi samalla linjalla käräjäoikeuden kanssa, eikä muuttanut tuomiota.

Korkeimman oikeuden mukaan henkilö oli syyllistynyt törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen kaksi kertaa, vaikka henkilöä ennen toista tekoa ei oltu tuomittu eikä häntä oltu pidätetty ensin tehdyn rikoksen johdosta. Teot olivat siis samalla kertaa tuomioistuimessa käsiteltävänä. Henkilön toiminta molemmilla kerroilla oli kuitenkin aiheuttanut muille tienkäyttäjille vakavaa vaaraa ja oikeuskäytännössä on katsottu, että rikoksen toistaminen koventaa rangaistusta vaikkei henkilöä olisi aiemmasta rikoksesta tuomitukaan.

Tapauksessa oli kysymys siitä, oliko henkilö toiminnallaan syyllistynyt kerran vai useammin törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Merkityksellistä oli siis se, voitiinko tekoja pitää erillisinä rikoksina. Korkein oikeus katsoi henkilön syyllistyneen kaksi kertaa törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, ja siksi hänet tuomittiin ajokieltoon yhdeksi vuodeksi ja kahdeksi kuukaudeksi. Huomioon otettiin ajo-oikeden vaikutus henkilön toimeentuloon.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]