Minilex - Lakipuhelin

Sopimuksen yleiset ehdot

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yleisiä sopimusehtoja käytetään yleisimmin silloin, kun toteutetaan mittavia määriä samankaltaisia sopimuksia. Yleiset sopimusehdot ja vakioehdot voivat tulla tarpeeseen silloin, kun laki ei anna esimerkiksi tarpeeksi yksityiskohtaisia ohjeita kaupan eri tilanteisiin nähden. Jos yleiset sopimusehdot halutaan ottaa sopimuksen teon yhteydessä huomioon, tulisi ne liittää sopimukseen mukaan tai sopimuskumppanilla on vähintäänkin oltava mahdollisuus tutustua ehtoihin ennen lopullisen sopimuksen hyväksymistä. Vakioehtoja voidaan käyttää samanalaisina useiden eri sopimuskumppanien kanssa tehdyissä sopimuksissa.

Yleisten sopimusehtojen luonteeseen kuuluu se, että ehdoissa voidaan sopia esimerkiksi vastuun jakautumisesta oikeuskäytännöstä tai laista poikkeavalla menettelyllä. Dispositiivinen säännös eli tahdonvaltainen oikeussäännös mahdollistaa tällaisen poikkeaman sopimusmenettelyllä. Esimerkiksi kauppalaki, jossa yleensä sopimuksen yleisiä ehtoja käytetään, kuuluu tahdonvaltaiseen oikeuteen.

Yleensä yleisissä sopimusehdoissa korostuu lähinnä vain toisen osapuolen etu. Mikäli yleinen sopimusehto johtaa ristiriitatilanteeseen, useimmiten sopimusehto tulkitaankin laatijansa vahingoksi. Onkin hyvä muistaa, että vaikka yleisiä sopimusehtoja käytettäsiinkin sopimuksen rinnalla, ei itse sopimuksen laatimista tulisi silti toteuttaa huolimattomasti. Aina ei voidakaan suoraan soveltaa yleisiä sopimusehtoja jokaiseen tilanteeseen, jolloin ehtoja tulee soveltaa. Mikäli ehtoja joudutaan soveltamaan tai jopa poistamaan, tulisi muutokset merkitä joko vakioehtoihin tai asiaankuuluvaan sopimukseen.

Vakioehdot tulevat tarpeeseen etenkin silloin, kun tehdään paljon eri sopimuksia eikä jokaiseen sopimukseen erikseen soveltaen lähdetä kirjoittamaan erillisiä ehtoja. Yleiset sopimusehdot on päteviä ja sopivat tarkoitukseensa, vaikka kaikissa tilanteissa ne eivät aina voi päteä; ristiriitatilanteiden kannalta myös vakioehdoista voidaan neuvotella ja niitä voidaan tarvittaessa sovitella. 

Jos yleiset sopimusehdot tai muut sopimusoikeudelliset asiat tuntuvat vaikeilta hahmottaa ja tarvitset oikeudellista apua, älä epäröi ottaa yhteyttä lakipuhelimeemme, jonka kautta asiantuntevat lakimiehemme auttavat mielellään.

 

Yhteenveto

 

  • Yleisiä sopimusehtoja käytetään silloin, kun toteutetaan suuri määrä samankaltaisia sopimuksia. 
  • Jos yleiset sopimusehdot halutaan ottaa sopimuksen teossa huomioon, tulisi ne liittää sopimukseen mukaan. Vähintään sopimuskumppanilla on oltava mahdollisuus tutustua ehtoihin enne sopimuksen lopullista hyväksymistä. 
  • Yleisten sopimusehtojen luonteeseen kuuluu, että ehdoissa voidaan sopia esimerkiksi vastuun jakautumisesta oikeuskäytännöstä tai laista poikkeavalla menettelyllä. 
  • Yleisissä sopimusehdoissa usein korostuu vain toisen osapuolen etu. 
  • Vakioehdot ovat tarpeellisia silloin, kun tehdään paljon eri sopimuksia, eikä jokaiseen sopimukseen erikseen kirjoiteta erillisiä ehtoja. 

Summary in English

 

  • Standard terms to a contract are used in cases in which there are multiple contracts of a similar nature. 
  • If standard terms want to be considered when devising a contract, they must be connected to the contract. At the least, it must be possible for the other party to become acquainted with the terms before agreeing to the contract. 
  • It’s natural in standard terms that it can be agreed to divide responsibility or diverge from standard procedure.
  • Standard terms are often in the interest of one party. 
  • Standard terms are needed when multiple contracts of a similar nature are made, and not every term has to be written into each contract separately. 

Kysymyksiä ja vastauksia

 

Mikä on dispositiivinen säännös?

  • Dispositiivinen säännös tarkoittaa tahdonvaltaista oikeussäännöstä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että sen avulla voidaan poiketa sopimuksella tahdonvaltaisista säännöksistä. 

 

Mitä tapahtuu, jos sopimusehto on ristiriitainen?

  • Jos jokin sopimusehto on ristiriitainen, tai johtaa ristiriitatilanteisiin, ehto usein tulkitaan laatijansa vahingoksi. Ristiriitatilanteiden kannalta vakioehdoista voidaan neuvotella, ja niitä voidaan tarvittaessa sovitella. 

 

Missä käytetään yleisiä sopimusehtoja?

  • Yleiset sopimusehdot ja vakioehdot ovat erityisen yleisiä esimerkiksi tavaran kaupassa. Vakioehtoja käytetään silloin, kun tehdään paljon samantyyppisiä sopimuksia, eikä kaikkiin kirjoiteta erikseen sopimusehtoja. Hyvin tyypillinen esimerkki vakiosopimuksesta on etenkin kansainväliset nettikaupat. Näissä käytetään vakioehtoja etenkin siksi, että maiden välinen lainsäädäntö saattaa erota toisistaan, ja sopimuksia voi tulla päivittäin useita satoja. 

 

Aiheesta muualla

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]