Minilex - Lakipuhelin

Suullinen sopimus ja riita

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lähtökohtaisesti voidaan sanoa, että suullinen sopimus sitoo osapuoliaan aivan samalla tavalla kuin kirjallinen sopimus. Suullisen sopimuksen sopimusehtoja tai muita tärkeitä seikkoja on riidan kohdatessa vaikea todistaa jälkeenpäin. Tämän vuoksi sopimukset kannattaakin tehdä pääasiallisesti kirjallisena, sillä suullisen sopimuksen perusteella on vaikea tarkastaa jälkikäteen mitä on sovittu ja sopimusosapuolten välillä voikin esiintyä ristiriitoja ja erimielisyyksiä siitä, mitä ollaan sovittu ja mitä ei, ja mitkä olivatkaan sopimuksen tarkat ehdot. Mikäli siis suullisesta sopimuksesta koitunut riita viedään tuomioistuimen käsiteltäväksi, voi oikeuden antamaa lopputulosta olla vaikea etukäteen ennustaa.

Muotovapauden salliessa sopimukset voivat yhtälailla olla niin suullisia kuin kirjallisiakin (poislukien esimerkiksi kiinteistön kauppa, joka on määrämuotoinen oikeustoimi ja aina tehtävä kirjallisesti). Kun suullisesta sopimuksesta aiheutuu sopimusosapuolten välillä erimielisyyttä, voi olla vaikeaa todistaa sopimuksen tarkkoja ehtoja tai voimassaoloa. Riitatilanteessa voikin olla kaikki mahdolliset todisteet tarpeen; esimerkiksi kaikki sopimukseen ja sen sisältöön liittyvät tekstiviestit ja sähköpostiviestit on hyvä säilyttää, jotta niistä voidaan myöhemmin tarkastella, mitä ja miten on sovittu ja tarvittaessa niitä voidaan mahdollisesti käyttää myös todisteena. 

Kun puhutaan sopimusriskienhallinnasta ja muotovaraumasta, on mahdollista toteuttaa sopimus niin, että alustavat sopimusehdot ja muut sopimukseen vaikuttavat seikat puhutaan suullisesti läpi, mutta sopimus sovitaan erikseen vahvistettavaksi kirjallisessa muodossa tai sovitaan, että sopimuksen sisältö tehdään kirjalliseen muotoon, jolloin sopimuksesta vasta tulee velvoittava. Jos sopimusosapuolien kesken tulee riita tällaiseen sopimukseen liittyen, jota ei ole vielä tehty kirjalliseen muotoon, ei sopimus ole pätevä. Jos riitatilanne taas tulee, vain kirjallisella sopimuksella on vaikutuksensa ja tuomioistuimen käsittelyssä otetaan se huomioon.

Suullisen sopimuksen osalta voi toisinaan olla hankalaa todistaa oikeaksi sitä, mitä on sopimuksen tekohetkellä sovittu. Esimerkiksi silloin kun sopimuksessa tulee esille aukkokohtia tai jos osapuolten välille syntyy ristiriitaa, on mahdollista, että ratkaisu voi löytyä pakottavasta lainsäädännöstä tai vakiintuneista käytännöistä vastaaviin tilanteisiin nähden suhteutettuna nykyiseen tilanteeseen. 

 

Yhteenveto

 

  • Suullisen sopimuksen ehtoja tai seikkoja on vaikea todistaa jälkeenpäin. Tämän takia sopimukset kannattaa tehdä kirjallisesti.
  • Riitatilanteessa kaikki mahdolliset todisteet voivat olla tarpeellisia, ja kaikki sopimuksen sisältöön liittyvät tekstiviestit ja sähköpostiviestit on hyvä säilyttää, jotta myöhemmin voidaan tarkastella mitä ja miten on sovittu.
  • Kun puhutaan sopimusriskienhallinnasta, on mahdollista toteuttaa sopimus niin, että alustavat sopimusehdot puhutaan suullisesti läpi, mutta sopimus sovitaan erikseen vahvistettavaksi kirjallisessa muodossa, jolloin vasta sopimuksesta tulee velvoittava. Jos riita ilmenee tällaisesta sopimuksesta ennen kuin sopimus on saatu kirjalliseen muotoon, sopimus ei ole pätevä. 
  • Jos suullisessa sopimuksessa on riitaa ja sopimuksessa ilmenee aukkokohtia tai epäselvyyksiä, on mahdollista, että ratkaisu voi löytyä pakottavasta lainsäädännöstä tai vakiintuneista käytännöistä vastaaviin tilanteisiin.

Summary in English

 

  • Terms and conditions for verbal contracts can be difficult to prove later. Thus, it is favorable to conclude contracts in writing. 
  • In a conflict situation, all possible evidence may be necessary, and all documents, for example text messages or emails having something to do with the contents of the contract are good to save. This way they can be looked at later to determine what has been agreed upon.
  • When speaking about contract risk management, it is possible to conclude a contract in a way that initial contract terms can be verbally discussed, but the contract will be written and signed later. Only then will the contract be binding. If there is a conflict about a contract like this before it has been concluded in writing, the contract is void. 
  • If there is something unclear about a contract, it is possible that the solution will be found in compelling law or established custom from a similar situation.

Kysymyksiä ja vastauksia

 

Mitä vaihtoehtoja on riidanratkaisulle?

  • Riidan voi ratkaista esimerkiksi sovittelumenettelyssä, tuomioistuimessa tai välimiesmenettelyssä. Sovittelu on järkevä vaihtoehto, sillä esimerkiksi tuomioistuinkäsittelyyn verrattaessa kustannukset ovat kummallekin osapuolelle matalammat, ja riidanratkaisuprosessi on nopeampi. 

 

Kuinka voin puolustaa omaa kantaani riidassa suullisesta sopimuksesta?

  • Suullista sopimusta tehtäessä kannattaa säästää kaikki dokumentit, jotka viittaavat sopimukseen ja sen sisältöön. Tällaisia voivat olla esimerkiksi teksti- tai sähköpostiviestit. Näistä voidaan riidan yhteydessä yrittää tulkita, mistä on sovittu ja miten. 

 

Kuinka voin hallita riskejä suullisissa sopimuksissa?

  • On mahdollista, että sopimusta tehdessä sopimuksen sisältö ja ehdot keskustellaan suullisesti läpi, ja sopimus tehdään sitovaksi vasta, kun siitä on tehty kirjallinen versio, joka on osapuolien allekirjoittama. Näin asioista voidaan keskustella suullisesti, mutta riski pienenee, kun päätetään, että sopimus on sitova vasta, kun se on allekirjoitettu. Tällöin, jos sopimuksesta ilmenee riitaa ennen sen allekirjoittamista, sopimus ei ole sitova, eikä siten velvoita osapuolia. 

 

Aiheesta muualla

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]