Minilex - Lakipuhelin

Tavaramerkin haltija

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tavaramerkki on tuotteen tunnus, joka erottaa tuotteen muiden yritysten vastaavista tuotteista. Tavaramerkillä on haltija eli yleensä se taho, joka on tavaramerkin rekisteröinyt. Tämä tarkoittaa toisin sanoen sitä, että tavaramerkin haltija on se taho, jolla on tavaramerkin tuomat oikeudet ja velvollisuudet.

 

Kuten sanottua on tavaramerkin haltija yleensä se taho, joka on rekisteröinyt tavaramerkin itselleen. Tämä tapahtuu tekemällä hyväksytty hakemus patentti- ja rekisterihallitukselle eli PRH:lle. Kun tavaramerkki on rekisteröity tulee hakemuksen tekijästä tavaramerkin haltija. Tämä merkitsee sitä, että tällä on oikeus myydä tai pantata tavaramerkki tai myöntää tavaramerkkiin käyttölupia.

 

Tavaramerkin myynti merkitsee sitä, että tavaramerkille tulee uusi haltija. Tavaramerkin voi siis myydä vastaavalla tavalla kuin esimerkiksi auton, siitäkin huolimatta ettei tavaramerkki ole aineellista omaisuutta. Tavaramerkin uudella haltijalla on siis nyt edellä mainitut oikeudet myyntiin, panttaukseen ja käyttölupien myöntämiseen.

 

Tavaramerkin haltija voi siis myös pantata tavaramerkkinsä. Tämä siis tarkoittaa käytännössä sitä, että jotkin tavaramerkit ovat arvoltaan niin suuria, että ne voidaan pantata saatavan vakuudeksi. Panttaus vaikuttaa tavaramerkin haltijan oikeuksiin siten, ettei pantattua tavaramerkkiä voi esimerkiksi poistaa tavaramerkkirekisteristä ilman pantinhaltijan suostumusta. Panttaus siis omalta osaltaan rajoittaa tavaramerkin haltijan oikeuksia.

 

Tavaramerkin haltija voi siis myös myöntää käyttölupia tavaramerkkiinsä. Käyttöluvan käsitteen ymmärtämiseksi tulee ymmärtää tavaramerkin luonne. Tavaramerkki on siis haltijalleen eräänlainen oikeus kieltää muita tahoja käyttämästä samaa tai samanlaista merkkiä samanlaisten tuotteiden kanssa kuin mille tavaramerkki on rekisteröity. Tavaramerkin haltijalla on siis käytettävissään rikastumiskeinona myöntää käyttölupia tavaramerkilleen. Tälläinen tilanne voi tulla kyseeseen esimerkiksi, jos jokin tavaramerkki on saavuttanut niin suuren suosion, että sen käyttäminen lisäisi oleellisesti tuotteen myyntiä. Tällöin tavaramerkin haltija voi myydä käyttöluvan tavaramerkkiinsä. Tällöin tavaramerkin haltija kuitenkin vielä säilyy tavaramerkin omistajana.

 

Kuten aiemmin mainittua on tavaramerkin haltijalla myös velvollisuuksia. Tämän kaltainen velvollisuus on esimerkiksi tavaramerkin uudistaminen määräajan jälkeen, mikäli tavaramerkin haluaa säilyttää rekisterissä. Tavaramerkin haltija on siis tavaramerkin omistaja, jolla on oikeuksia ja velvollisuuksia tavaramerkkinsä suhteen. Tavaramerkit voivat olla haasteellisia ja tavaramerkin haltija voi olla hankala saada selville. Tällaisten sekä muiden pulmatilanteiden sattuessa kannattaa ottaa yhteys lakimieheen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]