Minilex - Lakipuhelin

Yhteisomistus avoliitossa - KKO:1988:85

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Avoliitto
    Yhteisomistus

A ja B olivat olleet naimisissa vuodesta 1965 vuoteen 1970. Puoli vuotta avioliiton purkamisen jälkeen A ja B olivat muuttaneet yhteen ja eläneet avoliitossa vuoteen 1981 asti. Pariskunta muutti Ruotsista takaisin Suomeen vuonna 1974, ja A osti 19.5.1975 tilan Nivalasta isänsä rahallisella avustuksella. Lainhuuto oli annettu yksin A:lle. A ja B sekä heidän viisi lastaan asuivat tilalla olleessa huonokuntoisessa asunnossa ja aloittivat omakotitalon rakentamisen vuonna 1980. Uusi talo valmistui vuonna 1981.

B vaati vahvistettavaksi, että hänellä oli yhteisomistus sekä tilaan että omakotitaloon sen perusteella, että tila oli hankittu ja omakotitalo rakennettu perheen yhteiseksi kodiksi ja että hän oli osallistunut elanto- ja rahoituskustannuksiin.

Kihlakunnanoikeus totesi, että yhteisomistuksen ei voitu katsoa syntyvän vielä sillä perusteella, että paikka oli tarkoitettu perheen yhteiseksi kodiksi. Myöskään B:n osallistuminen lasten ja kodin hoitamiseen sekä perheen elatuskustannuksiin ei vaikuttanut yhteisomistussuhteen muodostumiseen. Kihlakunnanoikeus hylkäsi kanteen.

Hovioikeus kumosi tuomion ja vahvisti, että B omisti puolet omakotitalosta. Tila oli yksin A:n omistuksessa. Hovioikeus perusteli kantaansa sillä, että B oli kodissa tekemällään työllä sekä ansiotyöllä kartuttanut yhteistä varallisuutta ja osallistunut rakennustöihin. Taloa varten otetut lainat oli otettu A:n ja B:n nimiin, ja vaikka A otti lainat yksin vastattavakseen B:n poismuuton jälkeen, osoitti myös lainanotto sen, että talo oli tarkoitettu yhteisomistukseen.

Korkein oikeus kumosi hovioikeuden tuomion. Tulos oli mahdollisimman tiukka äänestystulos, jossa ratkaisevia asioita olivat mm. puolisoiden välillä tehty ositus avioeron jälkeen sekä se, että lainhuuto ja rakennuslupa oli myönnetty vain A:lle. A:n katsottiin myös pääasiassa rakentaneen ja rakennuttaneen talon. Ratkaisu kertoo, että avoliiton purkautumisen jälkeiset omistuskysymykset eivät ole yksiselitteisiä. Nykyisin asiaa on korjattu lainsäädännöllä.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa