Minilex - Lakipuhelin

Yhteisomistuksen osoittaminen - KKO:1992:48

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Avoliitto
    Yhteisomistus

A ja B olivat avoliittonsa aikana hankkineet kaksi ajoneuvoa. Ajoneuvot oli rahoitettu yhteisesti ja niitä oli käytetty yhteisesti, mutta molemmat oli rekisteröity B:n nimiin. Avoliiton päätyttyä B oli ottanut ajoneuvot hallintaansa.

Kihlakunnanoikeus totesi näytetyksi, että A ja B olivat rahoittaneet autot yhdessä sekä yhteiseltä tililtä maksetuilla varoilla että A:n nimiin otetuilla luotoilla. Se katsoi A:n ja B:n omistavan autot yhtä suurin osuuksin. Kihlakunnanoikeus määräsi ajoneuvot myytäväksi jakamisen toteuttamiseksi ja totesi myös, että B:n tuli suorittaa korvausta ajoneuvojen käytöstä ja arvonalennuksesta. Hovioikeus ei muuttanut tuomiota.

Korkein oikeus katsoi ajoneuvojen rahoitusjärjestelyjen osoittavan, että ajoneuvot oli hankittu yhteiseen omistukseen ja käyttöön. Molempien omistama osuus oli yhtä suuri. Ajoneuvojen käytön estymisestä ja arvonalennuksesta määrätyt korvaukset korkein oikeus katsoi suuremmiksi kuin hovioikeus. Hovioikeuden päätöstä muutettiin korvausten osalta, mutta muilta osin päätös pysyi voimassa.

Ratkaisu osoittaa, että omistuksen nimiperiaatteesta voidaan poiketa, jos voidaan osoittaa, että tarkoitus on ollut hankkia tavara yhteiseen käyttöön ja että se on myös rahoitettu yhteisesti.

 

 


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa